View Full Version : Jaki jest wyswietlacz w tym telefonie??
Siemka, mam pytanie, kupilem ten telefon, wszedzie pisze ze ten telefon ma 240x320 ale to nie możliwe ponieważ mam jeszcze stary w950i i on własnie ma taki wyświetlacz a ich wielkoście sie różnią wiec juz nie wiem... a mzoe to nie chodzi o wielkosc?? i sęk w tym ze nie wiem jakie sobie sciągać zdjęcia na tapete? czy 240x320 czy moze jakies inne miejsze??
mateuszlee
16-03-2008, 06:42
Jeżeli mają taką samą rozdzielczość, a inne rozmiary to NA LOGIKĘ JEDEN Z NICH MA MNIEJSZY PIXEL. Ten, który ma mniejszy wyświetlacz przy tej samej rozdziałce na logikę będzie miał lepszą jakość obrazu. Dowód: weźmy otwórzmy film np. w WMPlayer na full screenie. Zauważamy jaką ma jakość. A teraz zmniejszmy okno programu, przciągnijmy ten pinowy pasek oddzielający pole filmu od listy utworów w lewogdzieś tak do połowy monitora i co..... jakość filmu o wiele lepsza.
ale jeżeli rozdzielczość tapety ma 240x320 a Ty go umieścisz na telefonie z mniejszym wyświetlaczem to jego jakość sie pogorszy, tak samo jak dasz na większy wyświetlacz to tapeta lbo nie pokryje całego ekranu albo się rozciągnie
mateuszlee
16-03-2008, 12:11
Tzn. tak jeżeli wyświetlacz będzie miał mniejszą rozdziałkę to tak. Ale jeszcze zauważ taką prawidłowość na kompie: weź zrób ładne zdjęcie np. telefonem 2.0MPx i zobacz je na kompie, ale weź "rzeczywisty rozmiar czyli kliknij tam na dole jest taka opcja i zobacz że jakość jest jednak do bani, a weź spowrotem kliknij żeby zdjęcie było w całości widoczne na monitorze (bez pasków suwaka) i masz lepszą jakość, czyli jednak "jakość" jest pojęciem względnym.
co racja to racja :) dzięki :)
telemah1
16-03-2008, 19:49
na 100% -> 320x240, tylko mniejsze pixele
tapety, motywy oraz gry wchodzą jak dla innych o w/w rozdzielczości
(oczywiście symbian odpada - ale to chyba jasne) ;) xD