PDA

View Full Version : Wolne kopiowanie z i do karty pamięci

jarekkat
20-03-2008, 10:55
Witam

To mój pierwszy post, więc wybaczcie jeżeli łamie jakieś reguły panujące na tym forum :)

Telefon mam od kilku dni, ogólnie jest rewelacyjny z kilkoma małymi wyjątkami. Problem stanowi bardzo wolne kopiowanie z i do karty pamięci. Mam standardową kartę 256 MB. Prędkość kopiowania nie przekracza 300 kBps. Chciałem tym telefonem zastąpić mój stary wysłużony PenDrive, ale widzę, że szybko z nim się nie rozstanę. Dodam, że komputer ma USB 2.0. Kabelek jest oryginalny, system też, XP i Vista. Problem występuje na 2 różnych kompach. Czy to może być wina karty pamięci? Teoretycznie powinna ona zapisywać z 1.8 MBps.

Z problemów typu "czepia się" mógłbym wymienić jedno uniwersalne złącze do wszystkiego. Nie da się dzięki temu np ładować telefonu i słuchać radia. Chyba że są jakieś specjalne rozdzielacze.

Przy bardzo głośnym słuchaniu, wbudowany głośniczek łatwo ulega przesterowaniu. Jakoś dźwięku w rozmowach też jakby była gorsza niż w starej N6310. Telefon gorzej leży w dłoni niż wymieniona Nokia, ale to z powodu mniejszych rozmiarów.

--
Pozdrawiam
JareK

jack78
23-03-2008, 08:49
Nie znam się za bardzo na telefonach z kartą pamięci ale zaleciłbym ci sformatować kartę może pomoże a co do ładowarki jest specjalna ładowarka wyposażona w dwa porty (model CST-75)

basti13
23-03-2008, 08:54
co do łądowarki i takiemu złączu ja juz w k810 dostałem ładowarke z podwojnym złączem, podłaczam i ładuje a do niej kabelek USB i w tym czasie wrzucam na fona dane
(taka jak na zdjeciu ja78 podał) naprawde fajne rozwiazanie

a karte skad masz? byla w zestawie czy dokupywales? jesli kupiles na allegro albo z niepewnego zrodla to mogles trafic na podróbke i moze dlatego transfer jest tak maly

rawilson
23-03-2008, 11:13
po pierwsze - tak musi być - to telefon ogranicza karte - jesli zależy ci na szybkości użyj czytnika kart - poczujesz duża różnice.

steffi_
24-03-2008, 16:05
myślę, że to wina karty.
jakaś zarysowana czy coś?
moja 1gb nie stanowi problemów.
szybko i przyjemnie się z niej korzysta (przerzuca, ogląda, kopiuje).
i w telefonie i na kompie.

jarekkat
25-03-2008, 08:01
a karte skad masz? byla w zestawie czy dokupywales? jesli kupiles na allegro albo z niepewnego zrodla to mogles trafic na podróbke i moze dlatego transfer jest tak maly

tak samo jest na karcie dołączonej do telefonu 256 MB jak i dokupionej oryginalnej sony 4GB

jarekkat
25-03-2008, 08:03
po pierwsze - tak musi być - to telefon ogranicza karte - jesli zależy ci na szybkości użyj czytnika kart - poczujesz duża różnice.

Dlaczego musi tak być? Jaki sens ma ograniczenie prędkości? Mam adapter do dokupionej karty 4GB i faktycznie, jest dużo szybciej, ok 3 MB/s

Jackal PL
25-03-2008, 08:58
Po prostu kabel ma mniejszą przepustowość i nie może w pełni wykorzystać możliwości transferu karty. Jest on zatem ograniczany.

jarekkat
25-03-2008, 09:17
Kabelek jaki posiadam, to też oryginalny DCU-65, podobno szybsza wersja od DCU-60. Nie chce mi się wierzyć, że kabelek ten nie da rady więcej niż 300 kBps. Poza tym, mój brat ma k750i i na jego kabelku, transfer bez problemu osiąga 2 MBps

Jackal PL
25-03-2008, 09:22
DCU-65 to niby to nowsza, ale też wolniejsza nieco wersja DCU-60 więc... Jak ci tak bardzo zależy na tym to spróbuj jeszcze na DCU-60 i zobacz czy jest różnica.
Wszystko zależy od telefonu i od kabla.

czif
04-05-2008, 12:29
Na nizszym napieciu (czyli takim jak w telu) karty MS dzialaja 2x wolniej w porownaniu z czytnikiem kart w kompie. Badz co badz mam cyfrowke dsc-w5 i transfer nie spada ponizej 5 mb/s. Uwazam ze niski transfer jest spowodowany po czesci rowniez ograniczeniami telefonu.

steffi_
08-05-2008, 18:16
w zestawie z kartą jest taki adapter w formacie normalnego ms.
podłącz go do adaptera na karty i gotowe.

tylkonachwile
08-05-2008, 18:53
rany ludzie to nie jest pendrive tylko fon czego wy oczekiwaliście ? może 10mb/s ??