View Full Version : SE K800i, Nokia N73, czy Nokia e51?
No i stało sie. Mój telefon wyladował w herbacie. Oznaczo to,ze czas na zmiany.
Który z tych telefonów polecacie? Który wybrać?
Od N73 odrzuca mnie to,że muli. A i wolny aparat też nie działa n korzyść.
Telefon potrzebuje do:
Dzwonienia, pisania esów, grania, czytania ebookow, czasem sluchania muzyki, czasem obejrze jakis film, no i czasem jak cos sie dzieje to zrobie jakieś zdjęcie. Nie potrzebuje (chyba) zadnych skomplikowanych aplikacji. Ogolnie telefon do zbawy.
Z internetu nie korzystam.
Wolalbym,aby nie mulil,bo nie naleze do osob cierpliwych. A cena nie gra roli,bo wszystkie sa po 1 zeta;).
na twoim miejscu brał bym k800 dwa pozostałe mają symbian z tego co sie orientuje a te właśnie mulą a tego chcesz uniknąć przecież więc polecam k800
qwerasdf
27-04-2008, 17:41
ja tez polecam k800 bo nie ma symbiana a symbian sie wiesza sa wirusy do niego i k800 ma lepszy aparat
biez k800i
Sprawa sama sie rozwiązała. Była tylko N73,a nie chcialo mi sie latac po innych salonach. Na handel, moze ja dam, chociaz roznica miedzy K800i,a N73 nie jest juz tak znaczna, ale mi sie podoba. Nie jest demonem predkosci. Ma pelno wkurzajacych rzeczy, ale nie muli tak jai sie spodziewalem,a nokia nie traci tak na wartosci jak sagem, wiec okaze sie.
Pierwsza nokia jaka mam z Symbianem. Okaze, czy sie wiesza.
Pozdro.
jak tam wrażenia po tygodniu użytkowania Nokii N73 jesteś z niego zadowolony?
Więc najpierw zaczne od wad:
Telefon jest wolny na wszystko trzeba czekac. Nie wiem jak bedzie jak zapelnie karte, ale narazie nie jest to strasznie denerwujace: wchodzi do menu ok. 1 sekundy, otworzenia aparatu ok.3 sekund, wchodzenie do aplikacji do 3 sekund, wejscie do pisania esa 1-2s, czekanie na wlaczenie ok 35s etc. Da sie przyzwyczaić. Kiedy mialem wlaczony mp3 player, 1 aplikacje w tle i pisalem esa, wiekszy przycinek nie mialem, bylo spoko. Zawiesil mi sie 2-3 razy przez 2 tygodnie, ale pewnie dlatego,ze nie umiem sie poslugiwac Symbioanem i lubie robic duzo rzeczy naraz.
Luzy w joy od nowosci oraz po 2 tygodniach klapaka lata leciutko na boki (ponoc normalne).
Co do gier to tu bywa roznie. Niektore chodza dobrze, ale mniej dynamicznie niz np. k800i - chodzi o jave. No ale K800i nie ma symbiana. Narazie gralem w 4 gry pod symbian i sie zakochalem (fifa 07, Asphalt 2, asphalt 3 i space impact) - grafa ładna i nic nie zwalnia.
Ergonomia nie jest najlepsza. Male klawisze, mam male palce, a jednak nie wygodnie mi sie pisze esy, ale jest coraz lepiej, a do gier sie juz przyzwyczailem, menu nie wygodne, malo intuicyjne (ale ikonki mozesz sobie dowolnie przenosic). Nie ma opcji pokazywania czasu podczas rozmowy, tylko po zakonczeniu.Brak mozliwosc dania tapety na caly ekran(niby da sie to obejsc, ale jednak trzeba kombinowac). Nie mozna sprawdzic ile gadales z poszczegolnymi osobami (ta opcje mialem w sagemie), nie ma stopera. Nie ma wielu opcji ulatwiajacych zycie. I pare drobnostek do ktorych juz sie przyzwyczailem, albo nie pamietam w tej chwili. Pod wzgledem obsługi SE bije Nokie na glowe.
Cos co mnie najbardziej wkurza (ale tak musi byc) to buczenie glosniczka. Buczy czesto(zalacza sie, a dzwiku nie ma). Podczas calkowitego wyciszenia gier sis. Podczas zalaczania sie odtwarzacza filmow, podczas odtwarzania filmow z wyciszonym glosem, przed dokonaniem polaczenia (czasem). I w wielu innych przypadkach. Ten model tak ma jak i wiele innych nowych modeli - dowiadywalem sie o tym. Juz sie przyzwyczailem.
Jezeli chodzi o aparat to SE bije Nokie na glowe. O ile na swierzym powietrzu nie ma roznicy (nawet nokia czasem zrobi lepsze) o tyle w pomieszczeniach SE góruje. A w bardzo slabym swietle jest nie do pokonania jest. N73 slabo robi foty przy zlym swietle, a w nocy na powierzchni zasieg ok 2-3 metrow ma.
Jeszcze brak automatycznej blokady klawiatury i typowego wyciszenia(glupie profile),dzwiek aparatu wycieszyc sie da tylko poprzez wyciszenie wszystki dzwiekow informacyjnych etc..
Chciałem zamienić N73 na K800i, ale chyba raczej tego nie zrobie,bo urzekly mnie gry na Symbiana i duzy wyswietlacz oraz dosyc glosny glosniczek.
Pozdro.
bierz k 800i według mnie najrozsądniejszy wybór ma leprzy aparat niz e51 chodzi szybko i sprawnie poza tym bateria trzyma okołi 3 dni więc jest to spoko fon wiem bo mam