PDA

View Full Version : Podmenu wiadomosci itp.

maniol
27-04-2008, 21:12
http://youtube.com/watch?v=Hw2AfFzqd7k
Siema. Mam pytanko. Jak zrobic takie menu co widac od 2.03
Jak wejdzesz w BT masz ikonki a nie liste. TAk samo w wiadomosciach. Masz tam kilka ikonek. Jest to zalezne od patch'a czy odrazu jak sciagne menu?. I jeszcze pytanko. Czy moge se tez tak zrobic w aplikacjach , grach oraz menagerze plikow?
Pozdrawiam.

amatusz
28-04-2008, 00:46
Wszystko zależy od menu - możesz poszukać w sieci odpowiednich, ale chyba najlepiej jest samemu sobie dopasować - możesz to łatwo zrobić za pomocą programu MenuEdit - właściwie możesz powielić każdy schemat jaki występuje w telefonie, w dowolnej konfiguracji, musisz tylko kopiować odpowiednie linijki menu w miejsce które cię interesuje

maniol
28-04-2008, 21:43
a jakis dokladniejszy opis bo w ogole nie wiem o co chodzi w tym programie :D

amatusz
28-04-2008, 23:50
Za dokładnego opisu to nie podam bo musiałbyś się nauczyć programować. Proponuję metodę 'na czuja' - czyli otwierasz w programie menu które chcesz edytować, znajdujesz odpowiedni fragment kodu który chcesz powielić (tak jest łatwiej, nie musisz umieć programować, wystarczy że zaadaptujesz to co już jest), fragment który chcesz edytować, następnie otwierasz menu w notatniku, kopiujesz odpowiednie fragmenty, zapisujesz, jeszcze raz otwierasz menu w MenuEdit i robisz kosmetyczne poprawki typu zmiana nazw czy ikonek. Tak naprawdę to najszybciej się nauczysz, jak sam poeksperymentujesz. Na początek daje ci moje menu - zmiany sa niewielkie, do pierwszej ikonki dodałem podmenu a w nim programy które używam do nawigacji. Zobacz sobie jak wyglądają zmiany w kodzie menu i a będziesz juz wiedział na przyszłość jak to zmienić:
http://www.sendspace.pl/file/LZ4ZLM8Z/

maniol
29-04-2008, 17:49
kolejna oporca pytan :D
1.Moge jakos zobaczyc co znajduje sie w tym "nawigacja" z poziomu kompa czy musze wgrac to na telefon. Widze ze masz tam navi experta, nav4all i jeszcze inne 2 programy do nawigacji. A moge zobaczyc to jakos w tym programie w zakldce "preview"
2. czy jak zle edytuje to menu i wgram je potem na telefon cos sie stanie z telefonem ? W ogole co se wtedy stanie :D
3. Thx za podeslanie menu. :D

amatusz
29-04-2008, 21:26
Z tego co wiem niestety w programie MenuEdit nie da się wizualnie podejrzeć podmenu, jedynie mozna zobaczyć kod. Tak więc jedyna możliwośc na dokładne obejrzenie przeróbek to wgranie na telefon. Proponuje ci wgranie patcha przenoszącego menu na kartę pamięci czy do pamięci telefonu - nie będziesz musiał za każdym razem flashować telefonu, zaoszczędzisz trochę czasu. A jak źle wyedytujesz menu to najwyżej pojawi się odpowiedni komunikat i menu się nie otworzy, ale nic się nie zepsuje (wiem to z własnego doświadczenia - dziesiątki razy mi się to zdarzyło zanim się nauczyłem poprawnie edytowac menu...)