PDA

View Full Version : Poradnik: Flashowanie DB3150 Kulankendi

0kti
01-05-2008, 16:10
Niniejszy poradnik dotyczy głównie K850i ale też powinien działąć na innych telefonach platformy DB3150

Kupujemy kredyt z
tej strony (http://pl.polphone.com/u/p2220_SE_KulanKendi_Server__1_credit.php)

Otrzymamy mail na adres, który podaliśmy przy kupnie, wygląda on tak:

User: jala730005 Pass: 3CDCBEC7C0B Logs: 1

KORJAR

Sylwia Kaczmarczyk
www.polphone.pl

wklejamy login i hasło do programu i wciskamy CHECK ACCOUNT

http://okti.freehost.pl/1/spr.konta.jpg

1 kredyt starczy na 3 operacje

potem wciskamy READ INFO
pojawią się nam informacje na temat telefonu

Teraz musimy pobrać oprogramowanie (MAIN i FS) z serwera kulankendi
Klikamy na DOWNLOAD FILES, pojawi się spis telefonów

http://okti.freehost.pl/1/download.jpg

Wybieramy interesujący na soft - najlepiej najnowszy

http://okti.freehost.pl/1/Downloads2.jpg

oczywiście szukamy pliku z PL
MAIN I FS zaznaczy się automatycznie, zaznaczamy ptaszkiem MAIN i FS i
klikamy na Download Selected

Po zakończeniu zamykamy i powracamy na ekran główny programu

Klikamy na DB3150, zaznaczamy Finalization i zmieniamy CDA na takie jak na obrazku

http://okti.freehost.pl/1/finalizacja.jpg

Klikamy na Open File w MAIN I FS, podajemy ścieżkę do oprogramowania.
Następnie klikamy na Flash Phone. Należy pamiętać by powyłączać zbędne programy
a baterię naładować na maxa.

log w czasie flashowania wygląda następująco:

Sending Loaders...
Loading Main File...
Loading FS File...
Flashing Main...
Main Flashed Successfully. - Time: 00:06:54
Flash certificate(s) verification process, please wait...
Flash certificate(s) verification status: Accepted
Flashing FS...
FS Flashed Successfully. - Time: 00:04:27
Flash certificate(s) verification process, please wait...
Flash certificate(s) verification status: Accepted
Flashing process finalization, please wait...
Connecting to server...
DO NOT interrupt,please wait...
Free operation left: 2
CS services launching - please wait...
All Done! - Time:00:11:59

*** Finish Time: 17:08:02 ***

Gdy program skończy można odłączyć telefon, wyciągamy i wkładamy baterię,
potem odpalamy telefon. Na początku będzie oczywiście - Proszę czekać/Please wait
U mnie trwało to dość długo ok.5 minut
Nie można wtedy nic robić z telefonem. Czekamy cierpliwie na znany - Podaj PIN

Zaznaczam, że flashowałem bez karty pamięci i karty SIM dopiero włożyłem obie
przy pierwszym uruchomieniu.

Powodzenia

Poradnik mojego autorstwa.

kavior
01-05-2008, 16:11
poradnik dokładniejszy niż kuki'ego, dlatego podklejam ;) wszystko ładnie i prosto wyjśnione.

kuki
15-05-2008, 21:06
Hah :) Ostatnio już fuuull flash zastosowałem :)

I powiem tak (naprawili) bo można przzeflashować i FS i MAin na raz + dograć custom i zabiera tylko jedną próbę z 3 :) Wiec nie jest tak jak opisywali na KKc net że jak sie wgra custom to cały kredyt zabiera :p

No Kav dokładniejszy bo ja wtedy tylko main x)

olek19948
04-06-2008, 13:08
mam pytanie czy po zamówieniu kredytu musze poczekać na e-mail z danymi do przelewu czy kliknąć tam na stronie na link "faktura 2008/06/34 " skopiować dane do przelewu i przelać kase??
EDIT: już sobie poradziłem

djwizard
05-06-2008, 19:26
Witam mam problem wgrałem dzis softa w wersji
K850i_R1EA031_FS_CENTRAL-EUROPE_CID52
K850i_R1EA031_MAIN_GENERIC_SO_CID52
i wszystko jest dobrze tylko nie na pl menu jest tylko pl w T9 a pozatym jak nie bylo tak nie ma .....tak wyglada read info z mojego k850i

Phone Connected...
Detected: DB3150: A2 Series
Phone IMEI: 35182902-649180-0
Color: Red ; OTP CID: 52
EROM CID: 52
Phone Model: K850i
Operator: CENTRAL-EUROPE
CDA: 1201-0116 / R11A
Phone Firmware: R1EA031
MCC+MNC: 000-000
NCK: - Unlocked - 5
NSCK: - Unlocked - 5
SPCK: - Unlocked - 5
CCK: - Unlocked - 5
PCK: - Unlocked - 5
ESL: - Unlocked - 5
Phone Code: - Empty
Phone Code lock state: - Unlocked
EROM Version: 1200-4341 SEMCBOOT R6A008
All Done! - Time:00:00:00

Prosiłbym bardzo o pomoc w tej sprawie jak teraz zrobić zeby bylo pl menu ??

olek19948
05-06-2008, 19:43
A patrzyłeś przy ściąganiu czy w nazwie pisze PL tak jak to jest na 3 screenie w poradniku.
Sprawdź jeszcze w ustawieniach i język.
A jak to nie pomoże to przefleshuj jeszcze raz zostały ci jeszcze 2 próby i najlepiej R1EA037 bo ten soft jest najnowszy i po włączeniu przejdź przez ten konfigurator tam wybierasz j.polski.

djwizard
06-06-2008, 22:11
Dzieki za info ... ale udało mi sie juz to zrobic, poprostu zrobilem mu normalna aktualizajce softa i po tej aktualizacji juz wszystko smiga jak trzeba jezyk polski i wogole :). Przezpraszam za zamieszanie :P .. P.s A poradnik naprawde super !! Thx

Wuch
14-06-2008, 16:45
A ja mam pytanie. Czy podczas flashowania usuwają się wszystkie info z telefonu ?? Np. zainstalowane gry, programy...I w którym momencie podłączyć kom do kompa ??

I jeszcze coś: Czy ma ktoś do sprzedania login z 1 operacją możliwą ?? Bo nie widzę sensu kupowania na 3 razy jak wykorzystam 1.

kavior
14-06-2008, 22:55
A ja mam pytanie. Czy podczas flashowania usuwają się wszystkie info z telefonu ?? Np. zainstalowane gry, programy...I w którym momencie podłączyć kom do kompa ??

zalezy. Jak wgrasz MAIN i FS to tak. Jak sam main, to nie.

I jeszcze coś: Czy ma ktoś do sprzedania login z 1 operacją możliwą ?? Bo nie widzę sensu kupowania na 3 razy jak wykorzystam 1.

jesli kupisz kredyt i raz go wykorzystasz [np na zmiane MAINa], to ten kredyt będzie pasował tylko pod jedno IMEI.

tim111
11-07-2008, 13:55
Wielkie dzięki za poradnik:) Nowy sofcik i nawet tło w multimediach działa :D

NomadSPG
20-07-2008, 16:19
Cytat:
Napisał Wuch Zobacz post
A ja mam pytanie. Czy podczas flashowania usuwają się wszystkie info z telefonu Np. zainstalowane gry, programy...I w którym momencie podłączyć kom do kompa
zalezy. Jak wgrasz MAIN i FS to tak. Jak sam main, to nie.

Cytat:
Napisał Wuch Zobacz post
I jeszcze coś: Czy ma ktoś do sprzedania login z 1 operacją możliwą Bo nie widzę sensu kupowania na 3 razy jak wykorzystam 1.
jesli kupisz kredyt i raz go wykorzystasz [np na zmiane MAINa], to ten kredyt będzie pasował tylko pod jedno IMEI.

Zainstalowane gry mam na karcie pamięci... kiedy wyjmę kartę i włączę telefon, nadal widzę pozycje tych gier, lecz ich uruchomienie jest zablokowane, ponieważ nie ma dostępu do niniejszej karty. Gram sobie od czasu do czasu w Pokemony na emu, który też tam jest i w związku z tym, pytanie: Czy jeżeli wgram nowy soft i włożę kartę pamięci po tej całej operacji, czy będę mógł kontynuować tą grę bez problemu? Czy raczej zapisany stan gry ulegnie zresetowaniu?

arekmen
30-07-2008, 14:46
Dzięki za poradnik koma teraz szybciej działa

shanz
15-08-2008, 12:51
da sie tym zepsuć telefon? bo tak sie zastanawiam czy samemu dam rade, w komisie wołają 60zl, chyba im sie poje**lo.

kavior
15-08-2008, 15:28
jakos zawsze sie da. Jak odlacza prad, wylaczysz niechcacy kabel i takie tam, to mozesz zepsuc.

southside89
31-08-2008, 12:33
Ymmm... mam odnośnie tego KulanKendi pytanie.... A więc mam kredyt wykupiony, sterowniki zainstalowane do kabla , i kiedy podłączam telefon do kabla trzymając 2 albo c i biorąc READ INFO... nie wyswietla nic tak jak by go nie czytal... z 2 godziny próbowałem i moze 3 razy wyczytał...a jak brałem flashowanie to wyświetliło sie "Hold 'C' or '@'-(PDA) or '2'-(W88x) or '2+5'(W760) or '6'(W350) key and plug DCU60 USB cable.
Phone Connected...
Error: No response.Remove battery and put back." Wiec coś z Tym programem jest nie tak albo ja coś żle robie... Tylko co?!
Może jakaś porada fachowca? xD z góry dzięki :)

tim111
31-08-2008, 16:55
A telefon wyłączony??

southside89
31-08-2008, 21:00
tak wyłączony... no i moze przez 2h proby READ INFO z 3 razy wyczytal telefon po czym na FLASZ error byl 3 razy ten sam...

southside89
01-09-2008, 12:56
Ymm... może tak powiem kiedy naciskam "Read Info" i podłączam telefon do kabla wciskając C telefon sie uruchamia a program cały czas czeka na podlączenie telefonu "Hold 'C' or '@'-(PDA) or '2'-(W88x) or '2+5'(W760) or '6'(W350) key and plug DCU60 USB cable." i co mam zrobic...?! Pomocy...

southside89
02-09-2008, 15:59
Okeee! Udało mi się... nie wiem jakim cudem ale sie udało... Thx za poradnik...

[SB]d3ToK'S
30-09-2008, 10:47
Mam pytanie ? Czy przez ten program mozna zmieniac Fotny, dogrywać flash menu itp ? :E

0kti
30-09-2008, 21:17
nie można, tylko reflash

djmarynarz
08-10-2008, 14:12
Wielkie dzięki 0kti za ten poradnik, troszkę mało szczegółowy ale na szczęście za 8 euro są 3 kredyty więc jak to się mówi " do 3 razy sztuka... " no i się udało !!

Mam flash menu i pozbyłem się tych wstrętnych ikon z ERY !! :)

Mała rzecz a cieszy :P

pzdr