View Full Version : Trzymanie baterii
marcintryb
24-05-2008, 22:55
Witam!! Mam pytanko ile wam trzyma przeciętnie bateria w k550i ?? U mnie po zakupieniu telefonu trzymała bez zabawy 3 dni max, Odczekałem 2 tygodnie bo podobno bateria po tym okresie zaczyna prawidłowo trzymać heh... ale już mam telefon pół roku i dalej bateria tyle wytrzymuje, aha jasność wyświetlacza to 80%. Przysłuchaniu muzyki 1h dziennie i pisaniu sms wytrzymuje tylko 1 dzień heh.. Pozdro :cs:
http://se-center.info/showthread.php?t=64671
KoRnKuba
25-05-2008, 10:11
A formatowałeś ją?
jarek1994-1994
25-05-2008, 11:02
Trochę słabo. Ja mam tel około 8 miesięcy a bateria trzyma 3 dni przy 1h słuchania dziennie na maxa z najgłośniejszymi sterami dźwięku i graniu na komórze ze 30 min. Zmień podświetlenie na 50% i powinna trzymać dłużej. I powinieneś ją dobrze sformatować.
tych baterii sie nie formatuje!
marcintryb
25-05-2008, 12:10
Formowałem ja 3 razy po zakupie, a później 2 razy ale nic nie pomogło. Jeszcze raz sprobować nie zaszkodzi heh.. zawsze pewniej jest uformować :smile3: Może akumulator jest uszkodzony nie wiem heh.....:E
Skwarek91
25-05-2008, 12:34
telefon mam 2tygodnie,
trzyma 3 dni, w tym słuchanie radia, godzinka dziennie grania, czasem aparat.
marcintryb
25-05-2008, 12:37
Może mi sie trafiła trafna bateria heh.... Jak myślicie opłaca sie jechać do serwisu?? Telefon mam już pół roku.
mmarcin123
25-05-2008, 13:58
ja tam mam baterie słabą mi trzyma tylko jeden dzien nie zaleznie od tego czy uzywam intensywnie czy nie :/ ale moze to dlatego ze mam jasnosc wyswietlacza na 100 % :/
rybahehe
25-05-2008, 14:14
mi trzyma max 2 dni i nie wazne czy cos robie czy nie....telefonik jest prze naprawde respect dla niego ale bateria jest troche slaba..chociaz jakby trzymala 4-5 dni to by bylo cos:) ale ogolnie jestem z niego zadowolony:D
Formowałem ja 3 razy po zakupie, a później 2 razy ale nic nie pomogło. Jeszcze raz sprobować nie zaszkodzi heh.. zawsze pewniej jest uformować Może akumulator jest uszkodzony nie wiem heh.....
Gratuluje mądrości... Tych baterii się nie formatuje... Dlatego tak słabo trzyma jak sformatowałeś...
marcintryb
25-05-2008, 15:59
# Li-Ion - brak efektu pamięciowego powoduje, że można je ładować jak się chce i kiedy się chce jednak należy pamiętać, ze fabrycznie nowy akumulator nie dysponuje od razu pełną wydajnością, warto przeprowadzić kilka cykli "formatowania baterii" czyli kilkakrotne kilkunastogodzinne ładowanie przy wyłączonym aparacie i całkowite rozładowanie baterii. Teoretycznie dla baterii litowo-jonowych jest to zbędne lecz w praktyce zabieg ten jest zauważalny, z korzyścią oczywiście.(Bezwzględnie należy unikać WODY !!! Lit jest bardzo aktywnym metalem i reaguje z woda. Z tego powodu nie należy używać baterii z uszkodzoną obudową)
Formowanie baterii na początku eksploatacji na pewno nie zaszkodzi. Należy ładować ok.10-15 godzin mimo sygnalizacji naładowania (przy wyłączonym telefonie). Następnie włączyć telefon i normalnie używać do całkowitego rozładowania (kilka dni). Po samoczynnym wyłączeniu telefonu powtórzyć proces ładowania przez ok. 10 -15 godz .Zasadniczy błąd to myślenie ze formowanie baterii trzeba wykonać tylko na początku. A później to robić co dusza zapragnie. Tymczasem im bardziej formujemy na codzień tym lepiej heh..
Przeczytaj to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-polimerowy
A znam kilka osób, którzy formatowali baterie... Lepiej nie formatować jej ;)
3 dni przy kilkunastu sms dziennie i z pół godz. rozmowy dziennie. Do tego z 15 min. mp3 dziennie. Rekord 5 dni, ale tylko stand-by hehe. Myślę, że bateria jest ok. Ja 2 razy ładowałem po ok. 20 godz. przy wyłączonym tel. Jakoś nie widzę, żeby było w tym coś złego. Zawsze tak robiłem i nigdy nie narzekałem na baterię, wiem, wiem li-poly, że nie trzeba. W porównaniu do 6300 powoli zapominam gdzie leży ładowarka ( tam 2 dni były prawie nieosiągalne ).
# Li-Ion
założyciel tematu lub inni narzekający na baterię powinni najpierw okreslić jaki typ baterii mają np. do mojego modelu 550i fabryka wsadziła polymerówkę a nie li-ion
moja bateryjka trzyma do tygodnia bez żadnego formowania - jasność 80%, zabawy z facewarpem, motywami, tapetami, czasami z muzyką i trochę rozmów (ale bez przesady), smsów w ogóle niemal nie piszę
formowanie w tych bateriach to niepotrzebna bzdura, a całkowite rozładowywanie jest niewskazane, gdyż baterie polimerowe są dość wrażliwe na spadki napięcia i proces formowania może spowodować uszkodzenia ogniwa (własnie poprzez całkowite rozładowanie, spróbujcie rozładować całkowicie akumulator samochodowy i sprawdźcie jak to ogólnie wpłynie na jego żywotność:devil:)
jak chcecie jakichś wyjaśnień szczegółowych obejmujących wiedzę z zakresu różnic międy napięciami, prądem stałym i zmiennym oraz elektrochemii to poszukajcie na elektrodzie lub innym forum specjalistycznym
jeżeli więc ktoś formował baterię (bo tak mu poradzili w salonie, mimo, że producent w instrukcji obsługi telefonu nic tekiego kazał) to może mieć rzeczywiście problem
Ja mam baterie Li-Ion(950 mAh) i spokojnie wytrzymuje min 4 dni. Przy codziennym słuchaniu muzy (przynajmniej 1 godz) granie, smsy, rozmowy itd. Jak nie używam tela zbyt intensywnie to spokojnie bateria wytrzymuje tydzień. A ładuje dopiero wtedy gdy całkiem padnie.
marcintryb
26-05-2008, 19:13
Jak mówiłem na poczatku, mi telefon bez zabawy wytrzyma 2 dni a słuchając muzyki i pisaniu często sms 1 dzień heh....
teraz to i tak nie ma sensu zastanawianie się czy bateria od początku była ułomna czy ktoś ja formował niepotrzebnie, gdyż i tak działa źle i tak
trzeba ją po prostu wymienić - albo kupić nową albo złożyć reklamację
mi trzyma w miare normalnie 3 dni z czego
b. duzo dzownie bo z 1h dziennie :D
i non stop muzyki slucham praktycznie bendzie z 5 h na dzien
i okolo 3 dni trzyma
wiec to chyba dobrze a jak cie nie bawie to z 6-7 dni
pozdro
BartoszxD
30-06-2008, 08:34
mi trzyma 6 dni jak cały czas słucham muzyki i robie foty
Tailor_PL
01-07-2008, 13:21
Mi bateria wytrzymuje 2, 3 dni, ale trzeba zwrócić uwagę na to że dużo go używam. A tu zrobie zdjęcie, a tu posłucham muzyki, wejdę na neta, pogram sobie, zadzwonię, wyślę esa; ogólnie dużo używam telefonu (podświetlenie 80%). Co do formatowania baterii ja formatowałem zaraz po zakupie. Polecam ją formatować (tak jak ja) średnio raz na miesiąc
Dobuch93
01-07-2008, 16:12
baterię formatuje się 3-4 razy by służyła długo, oświetlenie ekranu bierzę się na 50% ponieważ nie ma praktycznie żadnej różnicy, więc po co "przepłacać?"
tych baterii sie nie formatuje!
Chyba w Twoim przypadku :E
Ja sformatowałem baterie i trzyma niezle .. nawet do 7 dni biernego użytkowania ;] .. A moj kumpel .. też dostał telefon .. nie sformatował i codziennie musi łądować baterie
Wnioski wyciągnijcie sami :woot:
Era formatowania akumulatorów się skończyła na ni-cd i ni-mh :)
Jak się li-ion naładuje to więcej w niego nie włazi więc trzymanie fona pod ładowarką ponad ~ 5 godzin jest .... hehe stratą czasu :devil:
Ja SE K550i mam już 7 miesięcy :) nie formatowałem baterii i trzyma z 5 - 6 dni : ) qzer napisałeś że dużo gadasz ? 1h dziennie to jest dużo ? u mnie minimum to 4 - 5h dziennie ^^ codziennie słucham muzyki :)
co wy ludzie piszecie o formowaniu baterii ??!?!?! to sa baterie LITOWO POLIMEROWE a nie jakies starocie niklowo kadmowe ktore mialy efekt pamieciowy ... ich sie nie formuje, one z czasem uzyskuja pelna pojemnosc ... poczytajcie potem piszcie ...
u mnie trzyma 4-ty dzien i mam 47% jeszcze ...
edit :
powtorzylem to co napisal mar3
marti996
11-07-2008, 13:08
gdzie znalezc program do formatowania bateri se k550i prosze podac link
panowie ja mam k550i baterie orygilana taka jaka dała firma i mi od wtorku trzyma już 4 dzień i mam 65% czasami jest tak ze jak sie bawie i sprawdzam jaki stan baterii i pisze ze 62% położe telefon i zaraz sprawdzam i pisze 67% :D hehehe batria naprawde trzyma bardzo dobrze oczywiście dalm sobie 50% jasności bo na co mi 100% nie widać rożnicy
pozdro
telefon mam już prawie rok, nie formatowałem, przy średnio godzinie rozmów dziennie trzyma mi 5 dni. Bateria bdb.
gwidon997
12-07-2008, 15:26
Nie ma sensu formatować bateri bo i tak to nie pomoże
Czas działania bateri zależy od intensywności użytkowania telefonu jeśli się zmniejszy intensywnośc podswietlania to spokojnie powinna wytrzymać 3 dni a jak to dla kogoś mało to niech kupi sobie baterie o pojemności 3500mAh to będzie trzymać tydzień.
Knuckles1523
15-07-2008, 10:14
Mi bateria trzyma (na wyświetlaczu 100% ale i na niej gram i słucham muzy) tydzień min. Bo ją formatowałem 7 RAZY XD