View Full Version : K800 Problem z camdriverem
alexthefirst
25-05-2008, 18:38
Witam
Mam CID 53 i po wgraniu camdrivera "shigo_gprsman" jest taki problem, ze jak chce robic zdjecia to pisze "Another aplication is running. Close it, and then start the camera". W folderze z camdriverami mailem 2 pliki: camdriver0 i camdriver1. Jak nadpisalem ten 0 przez nowy, to to sie wlasnie zaczelo dziac. Teraz jak tam zagladam FARem, to w ogole nie ma camdriver0, znikł. We folderze zostal tylko camdriver1.
Co jest grane???
lampard8
25-05-2008, 18:43
Usuń go, w tym folderze ma być camdriver0.dat, jak będziesz wgrywać najpierw usuń 1 a potem wklej prawidłowy.
tomek93x
25-05-2008, 18:55
Miałem kiedyś tak samo. Musisz wgrać na nowo camdriver0.dat do odpowiedniego folderu. U mnie to pomogło, ale Ty masz cid53 hmm... Mam nadzieje, że Ci się uda.
alexthefirst
25-05-2008, 18:55
Usuń go, w tym folderze ma być camdriver0.dat, jak będziesz wgrywać najpierw usuń 1 a potem wklej prawidłowy.
Zrobilem tak i dalej to samo :( Co robić?
Zeby byla jasność: wszystko w ofs:\ifs\settings\camera ? Tam i tylko tam?
tomek93x
25-05-2008, 19:17
Tak wszystkie stery do kamerki tam. Hmm. Moim zdanie to przyczyna Twojego Cidu 53. W Cid 52 tak robie i wszystko działa. W ten sposób tego chyba nie załatwisz. Spróbuj SEUSem aktualizować oprogramowanie. Na pewno wgra wtedy sterowniki kamery. Jeżeli Ci się nie uda to chyba pozostaje serwis. Albo jeżeli chcesz to możesz sam sflashować cid 53 db2020. Na forum jest opis jak to zrobić za pomocą jdflasher'a.
alexthefirst
25-05-2008, 19:42
Tak wszystkie stery do kamerki tam. Hmm. Moim zdanie to przyczyna Twojego Cidu 53. W Cid 52 tak robie i wszystko działa. W ten sposób tego chyba nie załatwisz. Spróbuj SEUSem aktualizować oprogramowanie. Na pewno wgra wtedy sterowniki kamery. Jeżeli Ci się nie uda to chyba pozostaje serwis. Albo jeżeli chcesz to możesz sam sflashować cid 53 db2020. Na forum jest opis jak to zrobić za pomocą jdflasher'a.
SEUS dał rade, dzieki!
Sorry za to pytanie, ale juz za bardzo sie boje: gdzie w k800 wgrywa sie patche? Do jakiego folderu? do głównego, czyli ifs? Z aparatem nie poszło, to przynajmniej kilka pachow wgram
tomek93x
25-05-2008, 19:58
Cieszę się, że Ci sie udało ;)
Hmm z patchami to będzie problem :( Masz Cid 53, którego jeszcze nikt nie złamał :( to najnowsze zabezpieczenie i pewnie też szybko nie zostanie złamane. Na Cid 52 można wgrywać patche ale trzeba kombinować. Natomiast na twój soft jeszcze nie :( w dodatku kolejna operacja zamiany czegoś np. splasha (ekranu startowego) może skończyć się tak samo jak z camdriverami. Kombinowanie z cid 53 jest jeszcze niebezpieczne. Jeżeli teraz cokolwiek zrobisz sobie z softem to na pomoc SEUSa nie ma co liczyć, bo masz jak narazie najnowsze oprogramowanie ;) Wszystko robisz na własne ryzyko ;) w razie czego służę pomocą
alexthefirst
25-05-2008, 22:00
Cieszę się, że Ci sie udało ;)
Hmm z patchami to będzie problem :( Masz Cid 53, którego jeszcze nikt nie złamał :( to najnowsze zabezpieczenie i pewnie też szybko nie zostanie złamane. Na Cid 52 można wgrywać patche ale trzeba kombinować. Natomiast na twój soft jeszcze nie :( w dodatku kolejna operacja zamiany czegoś np. splasha (ekranu startowego) może skończyć się tak samo jak z camdriverami. Kombinowanie z cid 53 jest jeszcze niebezpieczne. Jeżeli teraz cokolwiek zrobisz sobie z softem to na pomoc SEUSa nie ma co liczyć, bo masz jak narazie najnowsze oprogramowanie ;) Wszystko robisz na własne ryzyko ;) w razie czego służę pomocą
Ale ja sciagnalem swojego FARa z JDFlasherem z takiego linka, co gosciu ktory go uzywal pisal, ze wgrywal sobie pache na CID 53. Zreszta patche da sie FARem zawsze cofnąć, wiec powinno byc ok. A teraz SEUS napisal, ze mam najnowszy soft i aktualizacja nie jest potrzebna, ale i tak byla opcja kontynuowania mimo to i ją wybrałem. Sflashowalo fona i jest git.
To do jakiego foldera wgrywa sie pache? W k750 zdajsie robilo sie to do folderu "memory", ale tu nie ma takiego. Szukalem tej informacji na forum, ale pisza gdzie sie wgrywa wszystko (np acustic i camdrivery, menu; wszystko), ale nikt nie napisal, gdzie patche ;) Albo ja nie potrafie znalezc
tomek93x
25-05-2008, 22:21
Aha :) bo ja mimo, że mam najnowszą wersję softu to nie mogę w seusie wgrywać jej jeszcze raz ;/ widocznie u Ciebie jest inaczej. To w takim razie możesz kombinować. Hmm... JDflasher. Czytałem o tym i nawet się bawiłem. Wiem, że najpierw trzeba wgrać łamacza (coś do maina co pozwala na wgrywanie patchy) a później znowu maina itp. Dokładny opis masz tutaj :http://se-center.info/showthread.php?t=55077
Ja osobiście nie polecam na grzebanie w telefonie z CID53, bo możesz go uszkodzić (patchami). Te operacji, które są opisane w linku były robione na CID52 a nie 53. Ja osobiście nie wiem co może się stać.
karol322
25-05-2008, 22:26
nie polecam na grzebanie w telefonie z CID53, bo możesz go uszkodzić (patchami).
jak go mozna uszkodzic patchami jak sie ich nie da wgrywac na cid 53
tomek93x
25-05-2008, 22:32
Kolega alexthefirst twierdzi, że można ;) :
Ale ja sciagnalem swojego FARa z JDFlasherem z takiego linka, co gosciu ktory go uzywal pisal, ze wgrywal sobie pache na CID 53.
Ja osobiście nie słyszałem jeszcze o tym. Dlatego skoro próbuje cokolwiek "grzebać" w sofcie z CIDem 53 to ja mu odradzam, bo tego chyba jeszcze nikt nie robił i może uszkodzić telefon.
alexthefirst
26-05-2008, 00:02
Kolega alexthefirst twierdzi, że można ;) :
Ja osobiście nie słyszałem jeszcze o tym. Dlatego skoro próbuje cokolwiek "grzebać" w sofcie z CIDem 53 to ja mu odradzam, bo tego chyba jeszcze nikt nie robił i może uszkodzić telefon.
Wlasnie sam sie dziwie, ale gosc wyraznie napisal, ze spatchowal sobie, wgral stery i cos tam jeszcze (moze custom, nie pamietam). Nie potrafie tego watku znalezc teraz, bo od kilku dni chodze po forach i szukam kija na CIDa53 i za duzo mam tego w historii przegladarki.
Cala sprawa rozegrala sie o db2020.xml. Te poprzednie jdflashery co znajdywaem - ludzie pisali, ze radza sobie z CIDem53, a jakos zaden z nich nie mial w tym pliku ustawien pod 53. 1001-szy jdflasher ktory probowalem to wlasnie ten, ktorym teraz udalo mi sie wreszcie dostac do FS i cos porobic. Tak to wyglada:
<cid num="53" color="red">
<oflash>
<qhldr>070703 1229 DB2020_SEMC_RECOVERY_P3N.2020_1_BLUE</qhldr>
<cmd3c>080108 1810 DB2020_FLASHLOADER_R2A015.2020_53_RED</cmd3c>
<activateloader/>
</oflash>
<ofs>
<qhldr>070703 1229 DB2020_SEMC_RECOVERY_P3N.2020_1_BLUE</qhldr>
<cmd3c>070904 1245 DB2020_CSLOADER_R3A013.2020_53_RED</cmd3c>
<activatecsloader/>
</ofs>
</cid>
Ja mam soft rbf003 ale i tak dziala.
Czyli nie da sie patchowac tak łatwo jak w k750, nic dziwnego ze nie moglem znalezc :(
A co mozna jeszcze zrobic u mnie? Na razie wywaliłem wszystkie obrazki i mid-y od operatora itd. Chcialbym jeszcze wywalic zewsząd linki do Ringtones i VideoDJ, linki internetowe w muzykach i obrakach, to samo w video. Poza tym wszystko z gier.
No, oprocz tego wymienilbym stery i wgral patche, ale... :(((
karol322
26-05-2008, 08:09
ale gosc wyraznie napisal, ze spatchowal sobie ale wogole nie ma patchy na cid 53 bo nie ma loadera. videodj wywalisz patchem wlasnie
tomek93x
26-05-2008, 19:34
Teraz wszystko rozumiem. Rzeczywiście, wejście do katalogu FS w Twoim przypadku jest możliwe. Hmm... możesz jeszcze dużo zrobić. Aby usunąć linki sony ericsson itp. itd. musisz wejsć w tpa/preset/ i poszukać polderów custom (z tego co pamiętam bo coś mam na myśli, ale nie mogę sobie przypomnieć). Będziesz mial okolo kilkunastu folderów a w ich nazwach słowo "hook". Wejdziesz tam i zobaczysz plik ikonki i xml. Możesz je usunąć. Później, aby uzyskać efekt musisz zrobić master reset (Uwaga! W niektórych telefonach ta operacja kończy się komunikatem : "Błędna konfiguracja! Skontaktuj się z operatorem" Jednak wszystko naprawisz później SEUSem)
Mógłbyś zmienić ikony i kolejność menu jednak pod CID 53 każda operacja "kopiuj" nie działa, więc możesz tylko usuwać.
Radzę Ci jeszcze poczekać, może niedługo wyjdzie coś pewnego pod CID 53.
P.S. Byłem kiedyś w komisie i rozmawiałem z kolesiem, który zna się bardzo dobrze na telefonach. Chciałem kupić k800i, ale miał CID 53 którego ja bardzo nie chciałem. Już chciałem zrezygnować z zakupu, ale koleś powiedział, że może zmniejszyć CID na 52. :woot: ździwiłem się wielce i zapytałem jak to możliwe? A on odpowiedział, że wszystko możliwe i że to też już robił wiele razy. Ja osobiście po konsultacji z innymi osobami uważam, że to niemożliwe, ale może się myle? Proszę o odpowiedź ;)
alexthefirst
27-05-2008, 19:03
Aby usunąć linki sony ericsson itp. itd. musisz wejsć w tpa/preset/ i poszukać polderów custom (z tego co pamiętam bo coś mam na myśli, ale nie mogę sobie przypomnieć). Będziesz mial okolo kilkunastu folderów a w ich nazwach słowo "hook". Wejdziesz tam i zobaczysz plik ikonki i xml. Możesz je usunąć. Później, aby uzyskać efekt musisz zrobić master reset
Moge tez usunac custom.xml? I czy moge usunac wszystkie pliki z hook? Bo do tej pory usunalem przez ostroznosc tylko wiekszosc, zrobilem master reset - i nic sie nie zmienilo ;(
karol322
27-05-2008, 19:26
uważam, że to niemożliwe, ale może się myle?
mylisz sie mozna to zrobic trzeba miec boxa.
Jednak wszystko naprawisz później SEUSem
ojojoj. to seus podwyzsza cid do 53
. jest patch na k810i (nie wiem czy na k800 tez) który pozwala na wlaczenie telefonu bez customizacji, dziala sam go uzywam