PDA

View Full Version : K550 Opera Mini pod klawiszem skrótu

Aragorn77
18-06-2008, 22:13
Szukałem na Forum, ale nie znalazłem wystarczająco wyczerpującej odpowiedzi, więc... proszę o pomoc.

Mam K550i w Plus-ie, i zainstalowaną Operę Mini w telefonie (nie na karcie pamięci). W jaki sposób mogę przedefiniować klawisz dostępu do netu, aby uruchamiał mi Operę, zamiast domyślnej (badziewnej zresztą) przeglądarki Plus-a?

Tylko proszę - nie podawajcie linka do stron z nieaktywnymi plikami, albo z opisami tworzenia (edycji) stron www... Różne już warianty przerabiałem, i tylko straciłem czas, hehe. Jak ma ktoś coś na 100% skutecznego, i czynnego, to proszę o informację. Dzięki

Przemo
18-06-2008, 22:25
z moją wiedzą to Ci powiem że nie da się czegoś takiego zrobić. Pamiętam jak za czasów T610:) klawisz do netu dało się przerobić jedynie na pisanie nowego SMSa, a polegało to na tym że stronę startową wbudowanej przeglądarki ustawiało się na "Mailto:" i od razu wchodził w edycję sms. tutaj potrzebny by był adres do aplikacji w Twoim telefonie, ale to na bank nie wypali, bo to nie komenda.

Pozdo

Lysolus
19-06-2008, 01:11
Na bank nie. Już w którymś temacie była zmiana przycisku do neta na Nowy SMS W DB2020. Było to uruchamiane skryptem. A do uruchomienia aplikacji nie ma skryptu. Możesz za to ustawić coś innego jak np. ten Nowy SMS albo odpalanie jakiejś grafiki :D

Aragorn77
19-06-2008, 15:03
Cholerka, myślałem że się da...

A wiecie może jak zmienic domyslny czas na jaki zostaje utworzony nowy termin w kalendarzu? Defaultowo jest to 30 minut, ale używam organizera dosyć często, i jest to zbyt długo (często terminy przez to na siebie "nachodzą", bo potrzebuję wpisać zdarzenia jedno po drugim w przeciągu np. 30 minut) - chiałbym skrócić czas trwania zdarzenia na 5 minut (jako domyślny czas trwania). W jaki sposób można to zrobić?

Lysolus
19-06-2008, 15:07
Chyba odpowiednim patchem. Ale nie znam się na pisaniu takich..

Lisus208
19-06-2008, 22:50
Szukałem na Forum, ale nie znalazłem wystarczająco wyczerpującej odpowiedzi, więc... proszę o pomoc.

Mam K550i w Plus-ie, i zainstalowaną Operę Mini w telefonie (nie na karcie pamięci). W jaki sposób mogę przedefiniować klawisz dostępu do netu, aby uruchamiał mi Operę, zamiast domyślnej (badziewnej zresztą) przeglądarki Plus-a?

Tylko proszę - nie podawajcie linka do stron z nieaktywnymi plikami, albo z opisami tworzenia (edycji) stron www... Różne już warianty przerabiałem, i tylko straciłem czas, hehe. Jak ma ktoś coś na 100% skutecznego, i czynnego, to proszę o informację. Dzięki

Hmmm... A ja myśle, że dałoby sie coś takiego zrobić... Tylko niewiem jak. Bo ja niedawno miałem tak zrobione ze zamiast przycisku "Menu" miałem ustawiony KD Player. I to z ikonką :) Tylko jak zrobić żeby przycisk internetu na opere to niestety zielonego pojęcia nie mam :( A przydało by sie coś takiego :)

rawilson
21-06-2008, 12:07
Ja właśnie ustawiłem sobie na tym przycisku moby explorer. Daje w załączniku. Jest do wersji 3.0. Jest pewna metoda, która pozwala umieścić dowolna aplikacje pod przyciskiem.
1. Ściągamy sobie programy Tugzip i Menuedit. Bez problemu znajdziecie je w google. Tugzip instalujemy.
2. Przy użyciu tugzipa bądź winrara wypakowujemy zawartość pliku OPERATOR_KEY_HOOK.
3. Otwieramy menuedit, przechodzimy na zakładkę properties. Nie zmieniamy nic z lewej strony, tam gdzie jest drzewko. Na dole z prawej strony jest piorunek, obok okienko Type. Zmieniamy tam z internal na java, podświetlają się wtedy trzy pola obok.
4. Klikamy na symbol filiżanki i znajdujemy na dysku aplikację, którą chcemy dodać. Po jej kliknięciu w okienkach pojawia się tekst
5. Przepisujemy nazwę, twórcę i punkt dostępu z okienek w menuedit do pliku xml powstałego w wyniku wypakowania OPERATOR_KEY_HOOK w punkcie 2, oczywiście w odpowiedniej kolejności nie zapominając o pozostawieniu cudzysłowu. Zapisujemy go. Musi zostać rozszerzenie xml. Edytujemy oczywiście notatnikiem.
6. Klikamy na tym pliku prawym przyciskiem myszy, wybieramy zielona strzałkę z napisem ad to... .Zapisujemy jako archiwum TAR.
8. Zmieniamy rozszerzenie na itm i wrzucamy do telefonu nie zapominając o customize upgrade.

i jeszcze znalazlem takie cos co moze stanowic przyklad

Wszystko co trzeba zrobić to wgrać pliki customize_upgrade.xml oraz OPERATOR_KEY_HOOK.itm do katalogu w telefonie TPA\PRESET\CUSTOM. Po włączeniu telefonu naciskając przycisk internetu uruchomi się KDPlayer biggrin.gif

Staram się znaleźć metodę na uruchamianie wbudowanego odtwarzacza przez przycisk internetu ale narazie bez rezultatu :(

Dwa pliki o których wspomniałem są do pobrania poniżej... Njoy.

Aragorn77
21-06-2008, 15:07
Tyle, że to dotyczy prawego przycisku, prawda? Mi chodziło o lewy...

Sychie
21-06-2008, 15:29
nie da sie zmienic wlasciwosci lewego softkeya. poprostu sie nie da

Seba2b7
21-06-2008, 16:08
Lewy softkey to ten z "połącz." wydaje mi sie że widziałem elfa który właśnie zmieniał funkcje lewego softkeya.

Tailor_PL
25-06-2008, 15:50
Dało by sie chyba uruchamiać aplikacje klawiszem internetu. Kiedyś jak przeglądałem pliki na komie FARem to znalazłem folder "apps" i tam były wszystkie aplikacje i gry. I chyba trzeba podać ścieżkę pliku .jad aplikacji. Nie pamiętam ścieżki tego folderu i teraz wam nie powiem bo jestem w kawiarence internetowej (bo wyjechałem). Jak będę w domu to wam podam tą ścieżkę ;)