PDA

View Full Version : Pytania odnośnie P1i

kerpal
03-07-2008, 16:02
Witam , mam zamiar kupić SE P1i , i mam parę pytań

1.Czy ma wbudowany moduł GPS , czy trzeba kupować osobny
2.Czy jesli ma wbudowany , to wrzucamy mapy i juz mamy nawigacje ???
3.Jak to jest z klawiaturą , czy są z nia problemy , w użytkowaniu , pisaniu smsow ??
4.Jakiej jakości jest aparat wbudowany , czy robi lepsze zdjecia niz np ten w k810i
5.Czy soft czasem muli czy chodzi płynnie ?

dziękuje za każdą pomoc :] pozdrawiam

maciejka1990
03-07-2008, 16:32
1.Czy ma wbudowany moduł GPS , czy trzeba kupować osobny
Do zestawu jest dołączany oddzielny odbiornik gps wraz z ładowarka samochodową.
2.Czy jesli ma wbudowany , to wrzucamy mapy i juz mamy nawigacje ?
Standardowo jest wayfinder, ale zeby pobierał mapy potrzebne jest połączenie internetowe, czyli leca nam pieniążki. Alternatywa jest TomTom lub Garmin, wtedy navi jest darmowa ;)
3.Jak to jest z klawiaturą , czy są z nia problemy , w użytkowaniu , pisaniu smsow
Ja nie mam najmniejszych problemów przy pisaniu. Przy odrobinie wprawy mozna pisac z taka samoa szybkoscia jak na zwyklej klawiaturze kazdego telefonu ;)
4.Jakiej jakości jest aparat wbudowany , czy robi lepsze zdjecia niz np ten w k810i
Aparat robi dobre zdjęcia (dla mnie wystarczające). Nie miej jednak nadziei, że osiągniesz to samo co z k810;) Z ważniejszych rzeczy to brakuje lampy xenonowej i trybu zdjęc panoramicznych. Makro tez czasem robi psikusy, bo nie chce odpowiednio złapać ostrości. tak poza tym to jest ok, filmy sa dobrej jakości ;) Nagrywa w rozdziałce 320x240 pikseli ;)
5.Czy soft czasem muli czy chodzi płynnie ?
Chodzi bardzo płynnie, czasem jakas aplikacja się dłużej otwiera, ale takie już sa symbiany. Nic sie nie muli, nic nie tnie. W końcu mamy do dyspozycji ok 75 MB ramu, co w pełni wystarcza od pracy otwartych aplikacjach ;) W ogóle P1 ma 128 MB ramu, ale system zabiera nam ok 50 MB ;)

kerpal
03-07-2008, 16:45
Standardowo jest wayfinder, ale zeby pobierał mapy potrzebne jest połączenie internetowe, czyli leca nam pieniążki. Alternatywa jest TomTom lub Garmin, wtedy navi jest darmowa

własnie o to mi chodzi , ze samemu mape sobie wrzuce i go ;p

a jak jest z aplikacjami na symbiana , na ta wersje co ma p1i , kiedys mialem nokie n70 i np nie mozna bylo wrzucic takiej , do wlaczania urzadzen w domu np telewizor , wieża , tu można ??

EDIT a np w tej aukcji http://allegro.pl/item391132639_se_p1i_bezpieczny_odbior_100_miast_g warancja_.html
nic nie ma o tym odbiorniku gps ... a niby napisał że "PEŁNY ZESTAW"

maciejka1990
03-07-2008, 22:55
własnie o to mi chodzi , ze samemu mape sobie wrzuce i go ;p
Do wayfindera nie wrzucisz swoich map :P Jak chcesz z niego korzystać, to musisz płacic niestety ;/ Ale do TomTom'a wrzucasz swoje mapy i jazda :P
a jak jest z aplikacjami na symbiana , na ta wersje co ma p1i , kiedys mialem nokie n70 i np nie mozna bylo wrzucic takiej , do wlaczania urzadzen w domu np telewizor , wieża , tu można

Aplikacji na symbiana jest sporo. Oprócz tego działaja programy w javie, ale tez nie wszystkie. Java w p1 jest środowiskiem ubocznym. Niestety. Jednak wiekszośc działa, nie martw się ;)
Chodzi Ci konkretnie o aplikacje pilot. Niestety nie ma go w wersji dla UIQ3 ;/
nic nie ma o tym odbiorniku gps ... a niby napisał że "PEŁNY ZESTAW"
Ja bym do niego wysłał mejla z zapytaniem, co dokładnie jest w zestawie. Zapytaj wprost o odbiornik gps ;) Swoją drogą jak za taką cene, to może go nie byc w zestawie. On sam kosztuje ok 200 zl ;)

Jak masz jeszcze jakies pytania, to wal smiało. Odpowiem na wszystkie ;)

kerpal
03-07-2008, 23:42
wayfinder to jest jakby baza tak ?? i sa mapy do niego tak ??

to o to mi chodzilo , sciagam baze TOM TOM albo GARMIN i wrzucam mapy do tej bazy ... dobrze mysle ? a mozesz mi napisac jakie wg ciebie sa zalety i wady tego soniaka ?? tylko pomysl i napisz a nie tak pochopnie ;p bo od tego moze zalezec czy kupie czy nie :]

maciejka1990
04-07-2008, 12:10
wayfinder to jest jakby baza tak i sa mapy do niego tak
Nie zadna baza, a najzwyczajniej program do nawigacji tak samo jak TomTom czy Garmin. Kazdy to oddzielna aplikacja, mozna sobie z nich wybierac :P Dla tomtom'a sa inne mapy niz dla garmina itd :P Nie wrzucisz swoich map do wayfinder'a! Tylko do TomTom'a lub garmina. Rozumiesz? ;)
NIe będe sie rozpisywał, tu masz moją recenzję :P
http://se-center.info/showthread.php?t=61339
Za najwieksza zaletę uważam dotykowy ekran ;)