View Full Version : N73 czy K800i?
borus213
07-07-2008, 14:41
Witam mam dylemat nie wiem ktory telefon kupic podoba mi sie k800i:cs: ale niewiemczy nokia nie jest lepsza.
co marka to marka
wypowiadajcie sie
Nie wiem jak Nokia N73 bo nie miałem ale k800i jest telefonem naprawdę dobrym. Jest szybki, nie wiesza się i nie resetuje, fotki wychodzą naprawdę dobre, jak dla mnie był to telefon niezawodny, ani razu mnie nie zawiódł, dlatego sprzedałem k850i i wracam do k800i, jest to naprawdę solidny telefon.
Ja mam N73.
Miałem podobny dylemat. W sumie byłem zdecydowany wziąć K800i, ale nie było go na stanie. Telefon mam juz 2,5 miecha,wiec moge sie wypowiedziec,a tym czasem masz tu do przeczytania co pisalem jakis czas temu,teraz moje odczucia mogly sie zmienic, ale nie mam teraz czas modifikowac tego tekstu. Napisz mi co Cie w telefonie interesuje,a ja cie naprowadze i powiem,czy sie nadaje:
Domyślnie
Więc najpierw zaczne od wad:
Telefon jest wolny na wszystko trzeba czekac. Nie wiem jak bedzie jak zapelnie karte, ale narazie nie jest to strasznie denerwujace: wchodzi do menu ok. 1 sekundy, otworzenia aparatu ok.3 sekund, wchodzenie do aplikacji do 3 sekund, wejscie do pisania esa 1-2s, czekanie na wlaczenie ok 35s etc. Da sie przyzwyczaić. Kiedy mialem wlaczony mp3 player, 1 aplikacje w tle i pisalem esa, wiekszy przycinek nie mialem, bylo spoko. Zawiesil mi sie 2-3 razy przez 2 tygodnie, ale pewnie dlatego,ze nie umiem sie poslugiwac Symbioanem i lubie robic duzo rzeczy naraz.
Luzy w joy od nowosci oraz po 2 tygodniach klapaka lata leciutko na boki (ponoc normalne).
Co do gier to tu bywa roznie. Niektore chodza dobrze, ale mniej dynamicznie niz np. k800i - chodzi o jave. No ale K800i nie ma symbiana. Narazie gralem w 4 gry pod symbian i sie zakochalem (fifa 07, Asphalt 2, asphalt 3 i space impact) - grafa ładna i nic nie zwalnia.
Ergonomia nie jest najlepsza. Male klawisze, mam male palce, a jednak nie wygodnie mi sie pisze esy, ale jest coraz lepiej, a do gier sie juz przyzwyczailem, menu nie wygodne, malo intuicyjne (ale ikonki mozesz sobie dowolnie przenosic). Nie ma opcji pokazywania czasu podczas rozmowy, tylko po zakonczeniu.Brak mozliwosc dania tapety na caly ekran(niby da sie to obejsc, ale jednak trzeba kombinowac). Nie mozna sprawdzic ile gadales z poszczegolnymi osobami (ta opcje mialem w sagemie), nie ma stopera. Nie ma wielu opcji ulatwiajacych zycie. I pare drobnostek do ktorych juz sie przyzwyczailem, albo nie pamietam w tej chwili. Pod wzgledem obsługi SE bije Nokie na glowe.
Cos co mnie najbardziej wkurza (ale tak musi byc) to buczenie glosniczka. Buczy czesto(zalacza sie, a dzwiku nie ma). Podczas calkowitego wyciszenia gier sis. Podczas zalaczania sie odtwarzacza filmow, podczas odtwarzania filmow z wyciszonym glosem, przed dokonaniem polaczenia (czasem). I w wielu innych przypadkach. Ten model tak ma jak i wiele innych nowych modeli - dowiadywalem sie o tym. Juz sie przyzwyczailem.
Jezeli chodzi o aparat to SE bije Nokie na glowe. O ile na swierzym powietrzu nie ma roznicy (nawet nokia czasem zrobi lepsze) o tyle w pomieszczeniach SE góruje. A w bardzo slabym swietle jest nie do pokonania jest. N73 slabo robi foty przy zlym swietle, a w nocy na powierzchni zasieg ok 1-2 metrow ma.
Jeszcze brak automatycznej blokady klawiatury i typowego wyciszenia(glupie profile),dzwiek aparatu wycieszyc sie da tylko poprzez wyciszenie wszystki dzwiekow informacyjnych etc..
Chciałem zamienić N73 na K800i, ale chyba raczej tego nie zrobie,bo urzekly mnie gry na Symbiana i duzy wyswietlacz oraz dosyc glosny glosniczek.
Pozdro.
Pozdro.
kasper104
07-07-2008, 15:42
K800i lepsze i pewnie tańsze polecam :]
kasper104 pod jakim względem lepszy oprocz tego,ze tanszy o pare groszy?
Znam cechy obu telefonów,ale to telefonu roznej kategori.
Grosik18
07-07-2008, 19:06
N73 ma symbiania... i jest to poprawka N70, która bardzo zamula. chodzi szybciej od starszego modelu, chodź także nie idealnie... na pewno wolniej niż k800.
aparat mają taki sam, chodź moją oceną k800 pstrykniesz lepsze foty.
N70 jest głośniejsza od k800, ale po wgraniu nowych sterów szanse się wyrównują, a nawet przechodzą na korzyść SE.
nokia ma troszeczkę większy wyświetlacz o jedną dziesiątą cal'a i kręci w lepszej rozdzielczości filmy video.
wybór należy do Ciebie, osobiście bardzo zastanawiałbym się nad wyborem. ;)
damian@komes
07-07-2008, 19:16
Zdecydowanie k800i,moja mama ma n73.Moim zdaniem k800i robi lepsze fotki,w ogóle się nie tnie w grach,a n73 to się tak tnie że w ogóle nie można grać.A jeżeli chodzi o głośnik to po wgraniu lepszej akustyki k800i lepiej i głośniej gra.Natomiast n73 ma większy(lecz gorsza grafika)wyświetlacz,ma symbiana,jest trochę ładniejsza.Jeśli chodzi o cenę to jest nie wielka różnica.Jak weźmiesz k800i to na pewno nie pożałujesz.
Grosik18
07-07-2008, 19:23
Zdecydowanie k800i,moja mama ma n73.Moim zdaniem k800i robi lepsze fotki,w ogóle się nie tnie w grach,a n73 to się tak tnie że w ogóle nie można grać.A jeżeli chodzi o głośnik to po wgraniu lepszej akustyki k800i lepiej i głośniej gra.Natomiast n73 ma większy(lecz gorsza grafika)wyświetlacz,ma symbiana,jest trochę ładniejsza.Jeśli chodzi o cenę to jest nie wielka różnica.Jak weźmiesz k800i to na pewno nie pożałujesz.
nokia N73 ma 256 tys. kolorów i 240 x 320 więc nie ma dużej różnicy pomiędzy tymi wyświetlaczami...
w swoim poście dałeś tylko plusy k800, ale nie dałeś żadnego minusa tego telefonu, na odwrót z N73...
sam wybrałbym... po zastanowieniu... chyba... także k800. ;)
damian@komes
07-07-2008, 19:31
nokia N73 ma 256 tys. kolorów i 240 x 320 więc nie ma dużej różnicy pomiędzy tymi wyświetlaczami...
A właśnie że jest.To że mają oba 256 tys. kolorów to nie znaczy że mają taką samą grafikę.a minusów i plusów nie pisałem żadnego z tych telefonów,tylko który co ma lepsze.A to chyba różnica,nie uważasz?
Grosik18
07-07-2008, 19:40
A właśnie że jest.To że mają oba 256 tys. kolorów to nie znaczy że mają taką samą grafikę.a minusów i plusów nie pisałem żadnego z tych telefonów,tylko który co ma lepsze.A to chyba różnica,nie uważasz?
uważam. :)
tylko że w Twoim opisie był tylko jeden pozytyw N70 że jest ładniejszy... ;)
masz rację że nie zawsze telefony mające 256 tys. kolorów i tą samą rozdzielczość są podobnej jakości do siebie. porównaj sobie np. k800 z k850...
chodziło mi tylko o to że jak patrzę na oba te wyświetlacze to nie widzę jakieś dużej różnicy.
borus213
08-07-2008, 14:48
TAk wiec najwazniejsze to to zeby mial fajne bajerki w telefonie i dobrze odtwarzal muzyke a z tego co wiem to nokie ogolnie dobrze graja no i lubie sobie tez czasem pograc a ten symbian to jest wielki plus ale nie lubie tez gdy telefon sie muli co chwile mam telefony i zawsze mi sie mula. ale powiedz mi czy jest az tak zle z ta nokia czy idzie wytrzymac z gory dzieki
damian@komes
08-07-2008, 17:09
Jeszcze większy wyświetlacz i symbian.I to nie jest n70,tylko n73.
Voter101
08-07-2008, 17:49
N73 ma symbiana, więc można mu doinstalować masę fajnych gierek, aplikacji itd. Moim zdaniem K800i ma maciupki wyświetlacz ( małe piksele ) w porównaniu do MDA Compact I, którego używałem wcześniej, nie mogłem się przyzwyczaić do pracy na tak małym ekranie ( ta sama roździałka a różnica potężna! ). W tym przypadku jakość zdjęcia zależy od fotografa, a nie aparatu - trzeba umieć go wykorzystać. Co do głośnika to N73 ma 2 głośniki dobrej jakości w przeciwieństwie do k800i, którego głośnik poraża... Wielkość telefonu myśle, że nie robi różnicy - 2 tygodnie max i się przyzwyczaisz chyba, że nosisz telefon w ciasnej kieszeni... Chociaż wiesz, że telefon jest nadal przy tobie, a nie inaczej. Co do klawiszy do kwestia gustu - jednym tak pasuje, drugim nie, choć przyznać trzeba, że N73 dla ludzi o dużych palcach nie przypadnie do gustu :).Klapka od aparatu w dwóch przypadkach jest kiepska: k800i - łatwo się otwiera w kieszeni i nie tylko; N73 - robią się luzy i skrzypi ( z tego co słyszałem ).
Warto wspomnieć jeszcze o tym, że nokia za darmo robi debranding na gwarancji! Na pewno w przypadku Orange tak jest. Co do SE to niestety trzeba poświęcić gwarancję.
Z ta muzyka to nie jestem pewny. Glosnik jest glosny i czysto gra. Na sluchawkach dolaczonych do telefonu nic specjalnego. Ponoc dopiero na dokupionych widac potencjal.
Bajerki? hmm... Pod tym wzgledem nokia nie ma sobie rownych. Pelno aplikacji, gier jar, sis, czy na n-gage i n-gage 2.0, map, filmow (rozne formaty) etc. Tu nikt noki nie podskoczy z tym,ze niektore gry java moga chodzic plynie,ale wolno,a niektore sie ciely. Co do gier na Symbiana to wszystkie (z wyjatkiem tych z wymaganaym akcelartorem) chodzily plynie. No i wyswietlacz 2,4 cala duzo lepiej nadaje sie do gier niz 2,0 w k800i.
Co do mulenia to ostatnio weryfikuje o tym moja opinie,bo jak mialem sformatowana karte pamieci i pamiec telefonu to szlo wytrzymac tak jak pisalem,trzeba bylo czekac na wszystko 2-3 sekundy,ale dalo sie to zniesc. Teraz kiedy mam wgranych ok.90 gier i aplikacji i 80% karty pamieci zapelnione to zdarzaja sie znacznie dluzsze przycinki np. przy wchodzeniu do folderu z grami ok. 10 sekund:/. Pewnie to wina duzej ilosci gier, ale...
No i na zakonczenie sprawa ktora mnie zaczyna martwic:
Joy!!! Niezbyt wygodny. zrobily w nim sie luzy,a ostatnio zaczol skrzypiec. Nie mniej dalej reaguje dobrze na polecenia,ale to nie to samo co na poczatku.
Decyzja nalezy do Ciebie o innych plusach i minusach juz pisalem lub inni ci napisali (rozdzielczosc kreconych filmikow). Ja mysle,ze bym nie zamienil go na K800i,bo jednak fajnie oglada sie filmiki na troche wiekszym ekraniku.
Pozdro.
abc-k750
09-07-2008, 11:34
nokia n73 i k800i to praktycznie to samo k800i lepszy ze wzgledy na jawe a nokia na wytrzymalosc
nokia n73 i k800i to praktycznie to samo k800i lepszy ze wzgledy na jawe a nokia na wytrzymalosc
BUAHAHAHA!!!
Kto Ci takich głupot nagadał. To sa dwa telefony innej klasy.
K800i lepszy ze wzgledu na jave?Ze co?
Nokia na wytrzymalosc?Że co? - Szczerze to SE IMO jest wykonany z matariałów odrobine lepszych jakościowa (coprawda moja N73 juz mi upadla kilka razy i wiekszych uszczerbków nie widze).
borus213
09-07-2008, 14:18
dzieki za pomoc a moze ktos kto mial obydwa telefony sie wypowie ludzie pomozcie bo juz od tygodnia nie mam zadnego telefonu bo nie wiem jaki kupic
kamil89fcb
09-07-2008, 18:01
Tez kiedys sie spotkalem z opinia ze nokia jest wykonana z super jakosci materialow nie to co se, se to szmelc i wogole jakos wykoniania nieporownywalnie gorsza niz w nokii... Co za bzdura!!! Nokia to szmlec non stop sie wiesza, co z tego ze ma symbiana i mozna super fajnych aplikacji zainstalowac jak juz ktos tu napisal skoro kazada kolejna zainstalowana aplikacja spowalnia i tak juz wolny telefon... wejscie do menu... 7 sekund przy zainstalowanych tylko najpotrzebniejszych aplikacjach(dokladnie4) po co mi symbian skoro uzywanie go jest katorga?? Apropo tej jakosci wykonainia noki...<lol2> czy super jakosciowo tel resetowalby sie z powodu... luzow pod bateria?? Watpie a przez ten luz poki nie wlozylem tam kawalki kartki tel wieszal sie ze 3 razy dziennie(sposob z jakiegos forum nokii) np po wlozeniu go do kieszeniu jak spadl do srodka mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. Wyswietlacz rzeczywiscie fajny i duzy bardzo mi sie podobal, aparat... kurde obawiam sie ze lepszy miala nokia moze firmowa szklana optyka robila swoje ale co z tego skoro aparat uruchamial sie z 10 sekund?? Aha jeszcze dlugosc rozmow to praktycznie 1 dzien na drugi dzien mimo pokazywania przez tel full naladowania podczas rozmowy tel sie wylaczal. Zeby nie bylo ze nie wspomne nic o :se: to w nim tych problemow nie ma:) szkoda tylko ze ma gorszy aparat moim zdaniem i nagrywa video w 2 razy mniejszej rozdzialce... K800i nie jest idealem ale zdecydowanie bardziej warty polecenia niz ta nokia ktora ma problemy z oprogramowaniem i prawdopodobnie zostanie wycofana z NSU dla zainteresowanych...
Voter101
10-07-2008, 10:58
Kamil no comment! Jeżeli nie umie się używać symbiana i na***** się co tylko wlezie w ten telefon to tak jest. Przy okazji każda aplikacja zostaje w pamięci RAM i trzeba ją skillować inaczej będzie troche przymulać, bateria będzie schodzić szybko i wszystko będzie się wolno wczytywać.
Co do tego z kartką to prawda, N73 nie należy do udanych konstrukcyjnie telefonów, ale ja bym wzioł nokie nijeżeli SE ( żałuje tego - trafił mi się CID 53 i nowy wyświetlacz - zablokowana możliwość wgrania softu od K810i, próbuje to jakość z kilkoma osobami obejść ), ostatnio udało się złamać Symbiana ( V3 ) i już powstają patche na niego.
stasiek_11
10-07-2008, 12:47
k800
[kavior] upomnienie :>
Voter101
10-07-2008, 16:19
stasiek co to miał być za post??
Właśnie stestowałem jakość dźwięku w swoim K800i... i muszę powiedzieć, że jestem 100% rozczarowany, zaszokowany tym w jaki sposób da się uzyskać tak kiepską jakość dźwięku w tym swego czasu flagowym modelu! Sprawy nie poprawia nawet zmiany akustyki ( a próbowałem trzech: od W880i - gniot, Peter's HiFi2 - lepiej niż w przypadku poprzedniego, aku z T650 - tu było najlepiej, więc opisze wrażenia z niej )! Słuchawek używałem 3-ech par ( tych z zestawu, Philipsów SHE9500 - świetne doki, Ep-630 - dla większości super wypas... ), w każdym przypadku dźwięk był sztuczny, głuchy. Bass wciskał się na siłę ( jak się w końcu pojawił :D ), góra lubi w punktach kulminacyjnych "wyć w niebogłosy" - jednym słowem masakra.
Nokii nie słyszałem na słuchawkach, ale z tego co wiem jakość jest do przyjęcia. Słyszałem ją tylko na głośnikach i tu jest o niebo lepsza :)
Co do muzyki to słuchałem testowo troche rocka i metalu.
devil_make_cry
10-07-2008, 22:53
Ja np wole n73, ta z softem z Music Edition. Czemu? Ponieważ mam obecnie se i jest nudny po uzytkowaniu 3-4 miesiecy. Nokia ma lepsze dwa glosniczki stereo, symbiana, niezly aparat (nie jak se, ale mi to nie przeszkadza), da sie w niej ogladac np. divxy oraz inne aplikacje. Telefon z symbianem ma duze mozliwosci:) To moje zdanie
kamil89fcb
12-07-2008, 15:22
Voter101 to ja nie skomentuje. Jesli czytasz ze zrozumieniem to powinienes zobaczyc taka ladna cyferke. "4" tyle mialem zainstalowanych aplikacji drogi kolego powiem ci jeszcze jakie: Resco viewer, x-plore, handy taskman, i power movie. Teraz drogi specjalizsto od obslugi symbiana powiedz mi czy mialem jakas zbedna aplikacjie?? Zaznacze ze gry nie mialem zaisnalowanej RZADNEJ, moj sposob byl taki ze na kompie robilem sobie paczke .rar z grami i programami i w razie potrzeby instalowalem takowy. Nie wyjezdzaj mi wiec z tekstem o umiejetnym obslugiwaniu symbiana. Nie jestem totalnym lamerem po to mialem handytaskamana zeby uwalac nieuzywane aplikacje i pilnowalem tego dzieki czemu ram stale utrzymywal mi sie na poziomie 15-18mb. Nokia jest szitem motyw z kartka pod bateria oraz najprawdopodobniej wycofanie jej w przyszlosci z NSU z powodu problemuz PAMIECIA RAM tylko w tym utwierdza. Wiec nie zwodz ludzi zeby brali n73 zdecydowanie K800i, dzwiek z noki tekze nie zachwyca szczerze to mialem wrazenie ze samsung e250 mojej siory gra lepiej.
ja tez się waham między tymi fonami i im więcej czytam tym mniej wiem...
Te dwa telefony sa bardzo podobne do siebie ale optycznie o niebo ladniejszy jest se.tyle mialem do powiedzenia.
kamil89fcb
12-07-2008, 21:00
Bombel1 czego jeszcze nie wiesz?? Ja po przeczytaniu postow z tego tematu stwierdzam ze temat jest prawie wyczerpany, podalem ci argumenty potwierdzajace moje posty wiec na twoim miejscu bym sie nie zastanawial, kasa jest twoja jak chcesz mozesz wyrzucic w bloto jak ja, twoja wola. Kolaney sa gusta i gusciki mi akurat bardziej podoba sie nokia n73me ten wyswietlacz robi swoje klawisze tez fajne ale z ergonomia jest juz gorzej.
Voter101
12-07-2008, 21:58
to jeszcze resco viewera się używa :woot:? Myślałem, że już na symbianie 8.1 był bezużyteczny ( a taki IMO bajer ).
Miałem na myśli to, że nie zawsze jak wyłączysz: wiadomości, kontakty itd. czerw. przyciskiem to zostają w RAM'ie telefonu i zamulają... A po co ci handy taskman ?? Przytrzymujesz przycisk menu i jest...
Do klawiszy to trzeba się przyzwyczaić. Ja do Joy'a w k800i musiałem to zrobić bo dawno go nie używałem.
Miałeś dobre słuchawki i przejściówkę, żeby móc oceniać dźwięk ;>??
Nokia odmówi supportu NSU dla N73 chyba za 5 lat bo to jeden z jej flagowych produktów... Jakby SE skończyło support dla najlepiej sprzedających telefonów, było by to logiczne?
A co do karteczki to jakoś mój kumpel ma od 5 miesięcy N73 i ani razu mi się nie skarżył na zawiechy... czy tym podobne akcje...
n73.. ja zaluje ze mam se.. lepiej nokie N dlatego ze ma symbiena czyli super aplikacje i gry
rafalek17
13-07-2008, 02:57
Ja polecam w 100% k800i mam już go rok i działa bez zarzutu.
kamil89fcb
13-07-2008, 03:35
Nie wiem czemu jestes zdziwiony Voter101 ze mialem resco:woot:... zycze milego korzystania z domyslnej galeri zamulajacej przy uruchomieniu jak i zamulajacej w trakcie przegladania zdjec... resco o WIELE szybsza. Wiedzialem ze zamykanie czrwona sluchawka nie zamyka aplikacji jak rowniez wiedzialem ze przytrzymanie menu wywoluje domyslnego "taskmana" chyba ponownie nie doczytales gdy pisalem ze nie jestem idiota(nie mow mi prosze za chwile ze trzymajac klawisz olowka mozna bylo kopiowac tekst), jestem ciekawy jak chcialbys domyslnym "taskanem" uwalic odtwarzacz mp3 a moze nie wiedziales ze da sie to zrobic?? Zawsze troche Ramu wiecej a w tej noki kazdy mb ma znaczenie. Dzwiek ocenialem z glosnika sluchawek wogole nie uzywalem. Voter101 nie powiedzialem ze n73 zostanie wycofana z NSU tylko bardzo mozliwe ze tak sie stanie, czytalem posty jedengo kolesia na forum ktory znal sie na rzeczy i "wspolpracowal" z nokia nie wyssalem sobie tej wiadomosci z palca przeciez nie znam sie na tym dokladnie zajrzyj na jakies forum noki i poczytaj opinie o nowym sofcie(ostatni jakiego opinie czytalem) Ram spadl ludziom z 15 do nawet 9:devil:. W kwietniu mial byc soft wprowadzajacy zarzadzanie pamiecia i co?? A no nic. Klawisze to stwierdzam ze po czasie tez sie przyzwyczailem. promen czytasz uczciwie posty w tym temacie?? Powodzenia z super aplikacjami i super grami na symbianie. Swoja droga mieles juz jakis tel z symbianem?? Jesli chcesz miec koniecznie tel z symbianem szybki i ponoc bezproblemowy(ciekawe jak jest z czasem rozmow)to wez nokie n82, majac n95 albo n95 8Gb tez nie powinno byc problemow i nie mowie tu o codziennym ladowaniu:devil: Wybierajcie fony jakie chcecie ale nie idzcie za bardzo na wyglad bo ja tak zrobilem i zalowalem:|
Voter101
13-07-2008, 16:43
Powiedziałem, że nokia N73 nie może być wycofana z NSU inaczej po prostu nokia straci i to nieźle. Jakby nagle SE przestał udostępniać SEUS'a dla k800i/k810i/k850i to myślisz, że producent by zyska
Po co uwalać aplikacje taskmanem, skoro można nacisnąć "Wyjdź", jeżeli aplikacja sprawia problemy?
Jak nowy soft pogorszy sprawe to po co ludzie się z nim męczą? Wystarczy zmienić product code i po sprawie...
Głośniki w telefonie to i tak zazwyczaj jest kaszana, więc w tej sprawie nie ma co porównywać...
Co do ołówka to wiem jak się go używa, ale szczerze wątpie żeby wiele osób go używało częściej niż 2-3 razy na rok :D
N82, a N73, czy K800i to jest różnica w cenie... lekka... szczególnie jak mamy telefon w promocji
Od operatora nie warto kupować SE ze względu na CID53, a ja nie wiedziałem o tym no i się zawiodłem ( tyle się nasłuchałem o patchowaniu tego aparatu tel. i byłem pewien, że wole go niż bawić się sprzedaj/kup ). Co do samego telefonu to musiałem przeżyć brutalny powrót do Javy - problemy z kompatybilnością, mało gier na K800i, niewydajne gry, które wyglądają strasznie archaicznie ( górują platformówki :/ ).
Ebooki nawet wygodnie się czyta, ale tylko troche wygodniej niż na mojej 6630, co do MDA Compact I nie ma porównania ( a ten PPC i tak ma mały ekran ). Mało tekstu się mieści na ekranie :(.
kamil89fcb
13-07-2008, 16:59
Domyslna galeria nawet po uzyciu "wyjdz" minimalizowala sie tylko trzeba bylo wchodzic w taskamana i uwalac(zajmowala sporo ramu 5-6), nie wiem co masz na mysli piszac zmienic PC, nie doddalem ze problemy sa z niebrandowanym softem, chyba kazdy zmienial product code zeby miec czysty soft a problemy byly takie jak napisalem, fakt dzwiek z glosnikow w zadnej komie nie powala, n82, m73 i k800 i no jest roznica ale napisalem o n82 bo uznaje ja obecnie za jednyna nokie godna poswiecenia uwagi tylko nie wiem jak jest z dlugoscia rozmow(symbian ciagnie sporo bateri) najbardziej niezawodnym i najtanszym zdecydowanie wyborem jest k800i. Ja nie mam zadnych patchy ale ciesze sie ze nie mam cidu 53 a nawet jesli to i tak sterowniki mzna zmieniac ponoc, co masz na mysli piszac malo gier na k800?? Ja wrzucam kazda gre o rozdzielczosci 240x320 i nie patrze na jaki to model i dzialaja.
Voter101
13-07-2008, 21:07
Chodzi mi o to, że mało jest dobrych gier, które działają poprawnie na K800i ( to się zmienia bo javki się robi głównie pod SE ) z rozdziałką 320x240.
Co do product code to z tego co pamiętam każdy ma przypisany inny fon i soft.
No niestety nawet SE nie ma w swoim asortymencie telefonu godnego polecenia ( na k850i sporo ludzi narzeka, jedynym godnym uwagi tak naprawdę jest myślę P1i i jego klon W960i ) tak samo Samsung ( jeeezzuuu jak ja nie nawidzę tej marki... tandeta w ładnym pudle z okropnym logo ) nie wspominając o motorolach.
Nie zapomninajmy o E51 - świetny telefon, dość mały ma WIFI, HSDPA, EDGE, UMTS, jest szybki i... tani! Zupełnie o nim zapomniałem :D.
Mym zdaniem N73, ani K800i się nie opłaca. Lepiej wziąć N73, sprzedać i kupić E51 z dołożeniem 100 zł i mamy wypasiony telefon z Symbianem, który mogę polecić z opini ( szybki i bezawaryjny )
damian@komes
13-07-2008, 21:24
hmmmm...Według Jbenchmark n73 ma 0.8 mb RAM i 2.2 mb RAM dynamicznych
kamil89fcb
13-07-2008, 23:38
Voter101 pc jest rozne ale wiekszosc ludzi w tym ja uzylo na czas instalacji sofa programu NSS zeby zmienic product code na nie wiem jak to ujac czysty?? Chodzi mi o to ze ludzie zmieniali swoj pc na ten pc ktory jest w nokiach z salonu Noki dzieki czemu mieli niebrandowane oprogramowanie. Zgodze sie ze w ofercie SE brakuje fajnych dobrych modeli w rozsadnej cenie, zmieniajac moja n73 na k800 wybralem mniejsze zlo trudno mi bylo sie przesiasc z wyswietlacza z noki na ten w se no ale to juz przeszlosc, myslalem nad k850 ale czytalem ze muli a ja zmieniajac n73 na k800i uciekalem wlasnie od tego mulenia.
Voter101
14-07-2008, 10:50
damian@komes, z tego co mi wiadomo to po uruchomieniu systemu ma się jeszcze wolne 15mb RAM'u... ja bym tym waszym testom nie ufał...
Co do tego PC to chodziło mi o to, że skoro twierdzisz, iż najnowszy soft jest do niczego to zmieniając go można wrócić na stary. Nie bawiłem się nigdy NSU na 6630 już nawet bo nie miałem sprawnego kabla ( nawet każdy znajomy ma zepsuty mimo, iż leżał nawet raz nie użyty - tu nokia dała ciała i to niestety poważnie :/ )
Branding w Symbianie to najgorsze co może być ( a szczególnie w Orange... ). Więc o nim nie wspominajmy :D.
borus213
14-07-2008, 13:20
no i wybralem se k800i wydaje mi sie ze to lepszy telefon sprawdzale obydwa w awansie ze niby chce kupic i nokia to padlo muli sie jak cholera nawet gdy nowa a se superascie plynnie chodzi piekne fotki a i muzyka rewelacja niewiem o co wam chodzi gra glosno i ladnie
pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Dokonałeś dobrego wyboru.
IMO oba wybory nie byłyby złe. Oba telefonu maja swoje plusy i minusy. Oba telefony prezentuja sie przyzwoicie pod wzgledem cena jakosc.
Mym zdaniem N73, ani K800i się nie opłaca. Lepiej wziąć N73, sprzedać i kupić E51 z dołożeniem 100 zł i mamy wypasiony telefon z Symbianem, który mogę polecić z opini ( szybki i bezawaryjny )
Ja wybierałem między N73, E51 i k800i.
E51 odpadło z powodu małego wyświetlacza(1,8''), słabego głośniczka oraz beznadziejnego apartu.
Na N73 padło, bo k800i nie było na stanie. Nie żałuje w3yboru.
Pozdro.
damian@komes
14-07-2008, 14:39
damian@komes, z tego co mi wiadomo to po uruchomieniu systemu ma się jeszcze wolne 15mb RAM'u... .
Jak by tak było to ta n73 by chodziła jak żyleta.
Voter101
14-07-2008, 17:46
Damian to ile twoim zdaniem jest tam ramu? 5-8 mb... To nie jest SE żeby miał mieć 8 mb RAM'u.. Tu najmniej musi być 12!
E51 ma faktycznie lekko mniejszy wyświetlacz od k800i, ale ja bym to przebolał ( warto spojrzeć na fakt, że to 16 mln kolorów ) to dla WiFi, HSDPA, szybkiego symbiana, FP1 ( microSD do bodajże 32 GB ), baterie spokojnie 3 dni trzymającą. Nie porównuje już go do k800i bo ten telefon ma do zaoferowania niezawodną, konstrukcje z dość dobrym aparatem, ale koniec końców to tylko Java i do tego SE ( producent uwielba utrudniać życie klientowi wprowadzając zabezpieczenia nie pozwalające nawet SEUS'a używać!! )
EDITED
N73 nie chodzi jak żyleta bo ma starego symbiana 9.1 ( jeszcze nie FP1 ), a np. galeria muli bo telefon nie indeksuje plików ( indeksowanie plików w galerii było już na symbianie 6.1 ! )
Ja miałem k800i spoko fonik ale szybko mi sie znudził i kupiłem sobie n73 noi jestem zadowolony chociaz troche sie muli jak masz karte 2gb kolega ma n73ME i ma karte 1gb i mu sie nie muli w se jest mały wyswietlacz w porównaniu do n73 k800i moze troche lepsze foty n73 lepiej gra 2 głosniki a w k800i nic prawie nie slychac jak porównywałem bo mam te dwa telefony w domu moje zdanie to lepsza n73.
Pozdro
kamil89fcb
15-07-2008, 13:52
damian@komes tel po uruchomieinu ma NAWET 20 mb ram ale potem spada nawet do granicy 12-15mb(zeby poprawic stan rzeczy mozna zainstalowac x-plore i jest tam funkcja reserujaca kome dzieki czemu ramu przybywa) chcialem jeszcze slowko wspomniec apropo downgrade-u o ktorym wspomnial Voter101 to nie jest mozliwy downgrade przez NSU i zmiana PC nic nie daje z tego co wiem downgrade jest mozliwy tylko przy uzyciu phenoma. borus213 dobry wybor ;) dobrze ze nie zapomnialem ze chcesz kupic najpierw telefon a potem zabawke z gadzetami i nie przelozyles ergonomi uzytkowania nad wyglad. Mam nadzieje ze se powiekszy troche wyswietlacze w swoich modelach nie mowie o pikselach tylko o clalach.
psycho1995
15-07-2008, 19:40
polecam nokie n73 ponieważ nie ma dżojstika...szybko się psuje
borus213
16-07-2008, 17:18
chlopaki dostalem wczoraj telefonik i jest super szybki elegandzki a i muzyka gra super glosno a przez sluchawki az uszy bola polecam wszystkim ten telefon bo jest super
polecam nokie n73 ponieważ nie ma dżojstika...szybko się psuje
Nie wiesz to nie pisz. N73 ma joy'a o IMO gorzej wykonanego niz w K800i:/.
Powell^^
07-08-2008, 12:00
Ja proponuje N73 ma wszystko co potrzeba + symbiana.
ale jak sie nie umisz zdecydować to kup K550i:))
dominoza93
07-08-2008, 12:25
Nokia ma lepsze funkcje i lepsze zdjęcia wychodzą.
Ale k800i o niebo lepszy! (Jak dla mnie).
oski_louren
07-08-2008, 12:40
heh , kolega ma N73 i wczoraj porównywaliśmy aparatu , na moim K800 wychodzily o wiele lepsze zdjęcia , dodając ze na 16-sto krotnym zoomie zdjecia caly czas są bardzo dobrej jakosci (niby mala rzecz ale bardzo cieszy) i nie mozna sie do czego przyczepic i do tego prawdziwy flesz a nie zwykla diodka ....
i najwieksza przewaga k800 nad N73 to brak symbiana ktory się zacina az glowa boli , moj kolega ma od miesiaca to normalnie porażka jest . moj k800 z karta 1gb cala zapelniona nie zacina sie wogole !!
a co do muzyki... to wkoncu SE czyli mozesz sie bawic ze sterownikami do woli ;))
Grosik18
07-08-2008, 13:40
Nokia ma lepsze funkcje i lepsze zdjęcia wychodzą.
Ale k800i o niebo lepszy! (Jak dla mnie).
porównywałeś kiedykolwiek zdjęcia z tych telefonów...? SE robi lepsze zdjęcia, w szczególności nocą.
heh , kolega ma N73 i wczoraj porównywaliśmy aparatu , na moim K800 wychodzily o wiele lepsze zdjęcia , dodając ze na 16-sto krotnym zoomie zdjecia caly czas są bardzo dobrej jakosci
zgraj te zdjęcia na komputer [zdjęcia na 16 x zoom]... wtedy zobacz czy będą cały bardzo dobrej jakości...
tak jeżeli chodzi o aparaty tych telefonów to k800 wymiata :)
czeskifilm
12-08-2008, 11:46
n 73 bije k800 jezeli chodzi o foty,sa ostrzejsze itd i to na standardowych sterach.wku.... mnie to zeby foty na k800 wychodzili znosnie trzeba sie pieprzyc z innymi sterowniiami it.ja mam wersje 2.5 aparatu i powiem ze foty juz lepsze wychodzily na k750i
mam k800i i jest super:) ale teraz bym kupił nokie ...
nurek636
12-08-2008, 19:14
sony ericsoon k800i jest fajny nokie są średnie
borus213
13-08-2008, 09:10
Kupilem SE K800i i jest super fotki extra na standardowych sterach moj kuzyn mam n73 i fotki sa gorsze np. przy robieniu zachodu slonca nigdy nie moze dobrac max ostrosi a ja tylko wlacze w sceneriach Ciemny krajobraz i jest git a makro tez super wychodzi nokia jest gorsza wolniejsza n i sa dwie rzeczy ktore przemawiaja za nokia, jest to mianowicie dzwiek (nokia bije se na glowe) no i symbian (to nie to sam co java) ale ja i tak wole SE K800i.
To moze pierwsze wrazenia:
- telefon jest szybki nie zacina sie mozna grac w jedna gre a mic zmini. jeszcze 3 i jest cool
-zdjecia wychodza extra, oczywiscie trzeba sie nauczyc je robic, mi zajelo to ok .tygodnia
-duzy wyswietlacz 2,1 do tego 256 tys. kolorow i mamy bombe. wszystko widac wyraznie nawet minimalny szczegol.
-VideoDJ,MusicDJ,PhotoDJ to rewelacja moesz robic faje rzeczy z filmami, fotkami no ale nie mozna edytowac muzyki szkoda przydal by sie edytor mp3 ale jak jest tak jest.
-Radio odbiera bardzo dobrze mozna zapisac ponad 10 stacji mi wszystkie odbiera super
-Glosnik wprawdzie nie gra on za dobrze ale to tylko kwestia sterownikow ja jeszcze nie zmienialem bo mam CID 53 i nie moge sie w tym wszystkim polapac ale jezeli chodzi o glosnsc to telefon potrafi "umarlego na nogi postawic", tak wiec jedyna wada to brak basow sa tylko wysokie.
-polaczenia wideo to bardzo duzy plus oczywiscie zasieg sieci 3G jest tylko w duzych miastach ale telefon chodzi plunnie ja czesto tak rozmawiem i telefon spisuje sie bardzo dobrze
Jak narazie nie widze zadnych minusow mam telefon juz ponad miesiac .
pozdrawiam
borus213
ja bym wybral chyba nokie jednak zdjecia troche gorsze ale za to symbian i gry z GBA !!
ale k800 to super fonik tylko te ikony sa do d***
n73 może miec karte chyba 16GB a k800i tylko 2 gb
borus213
13-08-2008, 16:20
16 Gb chyba jak se twardy dysk z kompa podczepisz
k800i ma lepszy aparat? Heh dobre...dobre... wlaczcie marko tu i tu...porownajcie
k800 ma dużej działająca baterię i moim zdaniem jestr bardzo funkcjonalna
Bierz nokie n 73 . k800i jest do dupy
MASTER-1
27-08-2008, 10:47
Wybrałbym N73;)To jest moje zdanie.
Wedlug mnie lepszy jest K800i gdyz ma leepszy i szybszy aprat i nie ma symbiana czyli sie nie zawiesza.
MASTER-1
31-08-2008, 20:34
Myślałeś nad K810i??
jezzzu kazdy ma inne zdanie jedni powiedza Ava k800i a inni ze k800 to zlom... ja jestem wyznawca noki. Wedlug mnie juz bez sensu jest pisac w tym temacie...
gogo2424
01-09-2008, 17:51
Posiadam od kilku miesiecy obydwa telefony tj,NOKIA N73 oraz SE K800i
Czytajac tutaj niektore posty zastanawia mnie czy dzieci tak szybko dorastaja czy za szybka chca sie wyslowic i pisza bzdury na forum
Co do np, aparatow cyfrowych w tych modelach polecam strone
http://www.gsmarena.com/n73_d900_k800_photo-review-102.php
PS
Niema telefonow bez wad Nawet te z tzw gornej polki maja wiele niedociagniec
MASTER-1
02-09-2008, 15:21
Nokia ma lepszy kontrast.
a ja bym polecil k770i.. nie ma joya.. a aparat praie tai sam... 3.2 jak k800 tylko k800 ma no ciut lepszy... k770i GÓRA!
gogo2424
02-09-2008, 19:13
4rmata -prawie znaczy wiele
Jezeli Twoj K 770i zrobia z wyswietlaczem o rozmiarze 2.4 cala i takiej jakosci jak jest w NOKI N73 to zrozumiesz slowo prawie
Ja mam od kilku tygodni N73 jest supper bierz N73!! !! !!! !!! ! !!! !! !!!! !!!!
wojmar12
04-09-2008, 21:46
wybierz k800i. naprawde nie bedziesz zalował wyboru. mam ten telefonik około roku i nie było zadnej awarii.:) mam zapelniona prawie cała karte 1gb i nic sie nie wiesza wszystko ładnie pięknie chodzi :D fotki robi super jak na telefon :PP
gogo2424
05-09-2008, 08:38
K 800i nawet w setnej czesci nie dorownuje NOKI N 73 jezeli chodzi o instalacje roznorodnych programow pracujacych pod Symbianem To sa dwa rozne telefony o bardzo duzej roznicy Jezeli chcesz miec prosty i niezawodny tel niemajacy zadnych perspektyw na wgranie programow to kup SE K800 Jak chcesz miec profesjonalny tel ktory nie tylko potrafi dzwonic .pisac SMS y oraz robic foty to kup Nokie N73
bodzio230i
05-09-2008, 09:14
ta nokia robi takie żałosne zdjęcia że szkoda gadać wiem bo miałem
K 800i nawet w setnej czesci nie dorownuje NOKI N 73 jezeli chodzi o instalacje roznorodnych programow pracujacych pod Symbianem To sa dwa rozne telefony o bardzo duzej roznicy Jezeli chcesz miec prosty i niezawodny tel niemajacy zadnych perspektyw na wgranie programow to kup SE K800 Jak chcesz miec profesjonalny tel ktory nie tylko potrafi dzwonic .pisac SMS y oraz robic foty to kup Nokie N73
hhah az sie usmialem kiedy czytalem ten post .
Normalnie twoim zdaniem ta nokia nie ma zadnych wad .
A nazwanie SE K800i "prosty" niezawodny telefon .... .
rzeczywiscie nokia robi foty jak inne telefony bez zadnej rewelki....
A co o tego symbiana chodz brak slow ( przez symbiana telefon tnie sie niemilosiernie)
Jakbym chcial telefon z symbianem szukalbym go w nowszych modelach a nie w antykwariacie (:devil:)
gogo2424
06-09-2008, 09:43
hhah az sie usmialem kiedy czytalem ten post .
Normalnie twoim zdaniem ta nokia nie ma zadnych wad .
A nazwanie SE K800i "prosty" niezawodny telefon .... .
rzeczywiscie nokia robi foty jak inne telefony bez zadnej rewelki....
A co o tego symbiana chodz brak slow ( przez symbiana telefon tnie sie niemilosiernie)
Jakbym chcial telefon z symbianem szukalbym go w nowszych modelach a nie w antykwariacie (:devil:)
Czytaj posty ze zrozumieniem a nowsze modele z symbianem kosztuja tyle zemoglbys sobie kupic za te kwote 4 sztuki SE K800i
mendoza -sam fakt ze K800i nowy mozna juz kupic za kwote ponizej 400 pln juz o czyms swiadczy
Ja posiadam zarowno K800i oraz Nokie N73 i musze stwierdzic ze SE K800i to pryszcz w porownaniu z Nokia N73
Dodam tylko zeza nokie N73 zaplacilem w MIXPLUS 9 pll slownie dziewiec zlotych Kup sobie zatem mendoza telefon za jakies 2000 pln z dobrym symbianem to moze wtedy nie bedziesz go juz porownywal z SE K800ixD
ta nokia robi takie żałosne zdjęcia że szkoda gadać wiem bo miałem
Zobacz sobie na te zalosne zdjecia na podany ponizej link Sadze ze miales Nokie N 73 ale tylko przez jedna chwile w jakims komisie ja ogladales z fricko xD
http://www.gsmarena.com/n73_d900_k800_photo-review-102.php
Czytaj posty ze zrozumieniem a nowsze modele z symbianem kosztuja tyle zemoglbys sobie kupic za te kwote 4 sztuki SE K800i
mendoza -sam fakt ze K800i nowy mozna juz kupic za kwote ponizej 400 pln juz o czyms swiadczy
Ja posiadam zarowno K800i oraz Nokie N73 i musze stwierdzic ze SE K800i to pryszcz w porownaniu z Nokia N73
Dodam tylko zeza nokie N73 zaplacilem w MIXPLUS 9 pll slownie dziewiec zlotych Kup sobie zatem mendoza telefon za jakies 2000 pln z dobrym symbianem to moze wtedy nie bedziesz go juz porownywal z SE K800ixD
Kupie se za 1094 zl nowke w avansie G900 albo taniej na allegro.
ciekawe rowniez jak kupiles N73 w mix plusie za 9 zl jak najtaniej wychodz 42 doladowania po 50 zl i telefon kosztuje 39 zl i do tego jeszcze jak zamowisz przez internet ( wiec albo jestes nie prawdomowny , albo cos krecisz....)
gogo2424
07-09-2008, 12:22
Kupie se za 1094 zl nowke w avansie G900 albo taniej na allegro.
ciekawe rowniez jak kupiles N73 w mix plusie za 9 zl jak najtaniej wychodz 42 doladowania po 50 zl i telefon kosztuje 39 zl i do tego jeszcze jak zamowisz przez internet ( wiec albo jestes nie prawdomowny , albo cos krecisz....)
Tak -dokladnie jak napisales
42 doladowania po 50 pln
pierwsza kwota (zakup przez internet to 39pln)
W tym 30 pln do pierwsza kwota doladowania a 9 pln to koszt NOKI N 73
Pozostaje wiec 41 doladowan
Wiem dokladnie co pisze bo zarowno syn jak i ja mamy te same telefony zakupione przez internet
PS
mendoza- kupisz sobie moze telefon ale za ladnych pare lat jak skonczysz szkole,pojdziesz do pracy i bedziesz dobrze zarabial
kaniasty
07-09-2008, 12:50
Na Twoim miejscu wziąłbym N73. Powiem Tobie ,że przyzwyczaiłem się do SE ,ale to jedyna Nokia ,którą chyba bym wziął zamiast SE. Podoba mi się ,robi ładne zdjęcia. Co do symbiana to wg mnie ludzie narzekają na niego ,ponieważ nie umieją się nim posługiwać. Widziałem kilka razy jak ludzie posługują się telefonami z symbianem- latają po nim ,robią kilka rzeczy "naraz". Jakoś ja bawiłem się n95 ,chodziłem po menu normalnie ,nic mi się nie cięło. Niektórzy myślą ,że telefon z symbianem to demon prędkości i będzie chodził jak komputer - widziałem już kiedyś takich asów ,co np mieli napakowany cały telefon muzyką itp a później zdziwienie "dlaczego on się tak tnie".
Weź N73 bo to naprawdę fajny telefon.;);)
Tak -dokladnie jak napisales
42 doladowania po 50 pln
pierwsza kwota (zakup przez internet to 39pln)
W tym 30 pln do pierwsza kwota doladowania a 9 pln to koszt NOKI N 73
Pozostaje wiec 41 doladowan
Wiem dokladnie co pisze bo zarowno syn jak i ja mamy te same telefony zakupione przez internet
PS
mendoza- kupisz sobie moze telefon ale za ladnych pare lat jak skonczysz szkole,pojdziesz do pracy i bedziesz dobrze zarabial
Tylko nastolatek wyskakuje z teoria wiekowa ...... nie bede bronl sie na tak glupi post jak ten .
Kupiles telefon przez internet 42 doladowania po 50 zl ....
Prawie tobie uwierzylem (gdyby nie fakt ze sprawdzilem cala transakcje dokonywania zakupu przez internet) no coz "Wyszło szydło z worka" (i chyba nie wiesz sam co piszesz... albo krecisz lub klamiesz...)
Bo po 1 39 zl to jest cena za telefon .
Po 2 prawda ze placi sie 30 zl za aktywacje (ale ona jest naliczana osobno a nie jak piszesz jest razem w cenie telefonu...) czyli rachunek(faktura) wynosi 69 zl za caly zakup tego modelu telefonu razem z karta aktywacji.
To jeszcze nie koniec twojego klamstwa...
Po 3 tego modelu telefonu nie da sie zamowic online w mix plusie wiem bo probowalem przed chwila.(pisze produkt jest niedostepny mozliwe ze wczesniej sie dalo, ale to nie zmienia innych rzeczy)
Po 4 wykupienie aktywacji za 30 zl nie obniza ilosc doladowan ....:E:E:E
Wiec sam sie gubisz.... w tym co piszesz...
Ps i jeszcze dodam ze niezly biznes osoba zrobi kupujac ten telefon na takich warunkach 42 razy 50 co daje nam 2100 zl .... , "a 2000 zl twoim zdaniem tyle kosztuja nowsze modele telefonow z symbianem"
N73 dlaczego? ... proste jak drut- ma symbiana którego K800 nie ma, a szkoda :]
gogo2424
08-09-2008, 16:05
Tylko nastolatek wyskakuje z teoria wiekowa ...... nie bede bronl sie na tak glupi post jak ten .
Kupiles telefon przez internet 42 doladowania po 50 zl ....
Prawie tobie uwierzylem (gdyby nie fakt ze sprawdzilem cala transakcje dokonywania zakupu przez internet) no coz "Wyszło szydło z worka" (i chyba nie wiesz sam co piszesz... albo krecisz lub klamiesz...)
Bo po 1 39 zl to jest cena za telefon .
Po 2 prawda ze placi sie 30 zl za aktywacje (ale ona jest naliczana osobno a nie jak piszesz jest razem w cenie telefonu...) czyli rachunek(faktura) wynosi 69 zl za caly zakup tego modelu telefonu razem z karta aktywacji.
To jeszcze nie koniec twojego klamstwa...
Po 3 tego modelu telefonu nie da sie zamowic online w mix plusie wiem bo probowalem przed chwila.(pisze produkt jest niedostepny mozliwe ze wczesniej sie dalo, ale to nie zmienia innych rzeczy)
Po 4 wykupienie aktywacji za 30 zl nie obniza ilosc doladowan ....:E:E:E
Wiec sam sie gubisz.... w tym co piszesz...
Ps i jeszcze dodam ze niezly biznes osoba zrobi kupujac ten telefon na takich warunkach 42 razy 50 co daje nam 2100 zl .... , "a 2000 zl twoim zdaniem tyle kosztuja nowsze modele telefonow z symbianem"
30 pln to kwota ktora stanowi pierwsze zasilenie konta MIX wazne przez miesiac oraz jest to kwota juz do wydzwonienia
9 pln to kwota za telefon Razem platne kurierowi przy odbiorze 39 pln
Pozostaje wiec 41 zailen po 50 pln miesiecznie
Zasilenia nie moga byc mniejsze miesiecznie jak w moim przypadku 50pln
mozna np zasilac wilokrotnie tj 2 lub 3 razy w miesiacu co powoduje zmniejszenie zasilen przewidzianych w umowie
Ja np zasililem juz dwa razy po 50 pln bo mam takie potrzeby co do ilosci wykonywanych polaczen i z tym zwiazanych kosztow
Jezeli ktos ma telefon tylko po to aby sluchac na nim MP3 ,robic nim fotki i odbierac od innych polaczenia to jego sprawa
placac tak jak ja i wielu innych za doladowania mam cala ta kwote do wydzwonienia
Dodam Ci tylko ze ze wzgledu na dobra oferte i duzy popyt telefonow NOKIA N 73 prawdopodobnie chwilowo zabraklo
Poczytaj troche w necie na stronie PUSA i nie pisz mi tu wiecej ze cos krece
W domu sa 2 te telefony jak pisalem wczesniej tj syna i moj wiec chyba wiem na jakich zasadach i warunkach go nabylem
Miesiecznie wydaje jakies 70 do 100 pln na polaczenia wiec kolo czterech liter mi to lata co ktos pisze odnosnie ilosci czy welkosci zasilen
Mam dobry telefon za 9 pln slownie dziewiec zlotychxD
Telefon uzywam w szczegolnosci do dzwonienia a nie do zabawy jak co niektorzy tutaj Dlatego zaplacilem za Nokie kilka zlotych a calosc kwoty za doladowania mam na wydzwonienie
Trzech kolegow mojego syna zamowilo i ma te same nokie
Sadze ze koledzy i znajimi tych kolegow zrobili podobnie
Poprostu NOKIA N 73 w ostatnim czasie byla masowo branym telefonem
250 zamowien na N73 w ciagu miesiaca (informacja od obslugi sklepu internetwego) to o czyms swiadczy
PS
Jak chcesz to Ci osobiscie przesle kopie faktur za telefon to moze do Ciebie w koncu dotrze ze jestes w bledzie i nie bardzo umiesz czytac
Do ciebie chyba nie dociera co napisalem ...
Dodam screeny przykladowego kupna niestety nie noki N 73 ale Se W880i
Na tym screenie jest przedstawiona cala transakcja zakupu W880i wszystkie te miejsca zaznaczylem cene telefonu i karty aktywacji.
http://img233.imageshack.us/img233/6673/oferta1nr6.th.jpg (http://img233.imageshack.us/my.php?image=oferta1nr6.jpg)
a tu mamy pierwotna cene ze strony ( W880i kosztuje 19 zl natomiast N 73 kosztuje 39 zl ) jednak ty upierasz sie dalej ze zaplaciles za telefon 9 zl a za karte 30 no to prosze bardzo ....
Pierwotna cena Noki N73 bez karty aktywacji (ceny telefonow z karta aktywacji patrz screen numer 1)
http://img60.imageshack.us/img60/4808/oferta3kd9.th.jpg (http://img60.imageshack.us/my.php?image=oferta3kd9.jpg)
Pierwotna cena SE W880i bez karty aktywacji
http://img387.imageshack.us/img387/2701/oferta5lj9.th.png (http://img387.imageshack.us/my.php?image=oferta5lj9.png)
:evil::evil::evil:
szkoda mi ciebie zeby tak krecic ....
No coz juz wiecej nie bede tu pisal bo zrobil sie jeden wielki offtop.
wymoderowano
gogo2424
08-09-2008, 23:04
mendoza wymoderowano Podajesz jakies nieaktualne oferty w dodatku na inny telefon Czy przyszlo Ci to Twojej wymoderowano glowy aby zadzwonic do biura obslugi PLUSA i dowiedziec sie jak przedstawiala sie oferta w dniu 17 sierpnia bo wtedy zlozylem zamowienie na druga NOKIE N 73 Jak nie stac Cie zaplacic zlotowke za polaczenie to pokryje jego koszt Wkleiles tu zrzuty ekranowe dotyczace obecnej oferty ktora na niektore telefony ze wzgledu na ich brak jest niedostepna Twoje myslenie jest wymoderowano Jak mozesz dawac tu przyklady obcnej nieaktulnej oferty skoro ona na przelomie nawet 3 tygodni dwa razy sie zmieniala Zadzwon sobie do Biura Obslugi PLUSA i przestan tutaj robic z siebie blazna
poczytaj sobie mendoza o promocjii MIXPLUS na stronie
http://www.plus.pl/oferta_indywidualna/mix/promocje/dla_nowych_klientow/okazja_w_mixie/
a w szczegolnosci to-------
Jak to działa?
Okazja w Mixie. Zobowiązania 30 zł to promocja, w której kupujesz aparat telefoniczny po promocyjnej cenie oraz otrzymujesz kartę SIM z doładowaniem
konta o wartości 30 zł brutto.
Promocja trwa od 18.02.2008 do odwołania
Co zyskujesz?
W zależności od wartości zasileń konta otrzymujesz rabat, który odpowiednio zwiększa wartość zasilenia konta, zgodnie z poniższą tabelą:
Nominał zasileń konta Wartość zasilenia konta Procentowa wartość rabatu
30,00-49,00 zł (brutto) 100% wartości nominału 0%
50,00-99,00 zł (brutto) 110% wartości nominału 10%
100,00-149,00 zł (brutto) 115% wartości nominału 15%
150,00 zł (brutto) 120% wartości nominału 20%
wiec mendoza przykladowo kwota 39 pln to 30 pln na poczet pierwszego doladowania i za karte SIM a kwota 9 pln jest za telefon
Moze teraz jak podalem Ci link z MIXPLUSA pukniesz sie w glowke i przestaniesz robic z siebie glupa i wprowadzac ludzi w blad
Nie pisz mi na pw ( bo i tak juz glowa mnie boli od czytania tutaj twoich postow, naucz sie edytowac posty zeby je poprawiac... bo piszesz fatalnie jak na swoj wiek....)
Zrobil sie jeden wielki offtop
Wklejasz mi linki do jakiegos regulaminu i rabatu za uzupelnienia...
"Nie wiem co ma to wspolnego z cena telefonu" ktora jest podana na stronie (ale w to juz nie wnikam)
Idz sie bawic swoja nokia N73 za 9 zl....
wymoderowano
Prosze bardzo co znazlem dzisiaj na stronie PLUSA Nokie N73 ktora znowu mozna kupic bo tak "promocyjnej cenie 9 zl" :evil::evil:
http://img71.imageshack.us/img71/4227/poprawkatx3.th.jpg (http://img71.imageshack.us/my.php?image=poprawkatx3.jpg)
Kolesi nie wiem skad sie urwales ale nie pisz wiecej mi na pw bo i tak tego nie czytam
gogo2424
09-09-2008, 00:50
Podalem Ci wymoderowano strone dotyczaca promocjii MIXPLUSA
wymoderowano