PDA

View Full Version : Kilka pytań...

Raven
21-10-2008, 08:28
Do tej pory miałem k750i i byłem z niego bardzo zadowolony.

Teraz skończyła mi się umowa i wziąłem w890i. Niestety jest to gorszy telefon pod względem dźwięku, co jednocześnie jest śmieszne (bo to seria walkman) i smutne (dla mnie). Pewnie ma to związek z grubością...

A teraz pytania:
1) mam wersję oprogramowania 1200-9164 R1FA030 080504, czy jest nowsza? Bo po opisie na stronie SE nie wiem co to za wersja jest.
2) czy ta nowsza wersja poprawi jakość (za słaba) dźwięku podczas rozmowy, w końcu jakimś korektorem dźwięku powinno się nieco dać podciągnąć?
3) czy to mulenie podczas korzystania z walkmana nowa wersja softu (jeżeli jest ;)) może zmniejszyć?
4) dlaczego nie działają mi filmiki wmv przesłane z komputera? Telefon je wykrywa, wie, że to plik video i pisze jaka jest jego długość, ale nie odtwarza.

Gdyby nie pkt 2. to byłby to naprawdę fajny telefon. A tak podstawowa funkcja została spieprzona...

Kubakabana
21-10-2008, 14:59
co do 3) to polecam Kd Player , jest na forum. Walkman troche zamula u mnie rowniez a tamten odtwarzacz smiga az milo i ma wymienne skorki i duzo funkcji ;)

Raven
21-10-2008, 15:20
Dzięki za odpowiedź!
W międzyczasie natkjnąłem się na coś takiego jak "sterowniki dźwięku". Czy ich zmiana może pomóc w sprawie pkt.2?

omgwtf1
22-10-2008, 14:30
Teraz skończyła mi się umowa i wziąłem w890i. Niestety jest to gorszy telefon pod względem dźwięku, co jednocześnie jest śmieszne (bo to seria walkman) i smutne (dla mnie). Pewnie ma to związek z grubością...
Identycznie u mnie. K750 na W890. W890 gra lepiej, ale ciszej (zdecydowanie). Na słuchawkach zdecydowanie lepiej W890 ;)

krycho94
22-10-2008, 14:57
Raven akustyka pomorze w punkcie nr.2

kkrystekk
22-10-2008, 15:30
Do tej pory miałem k750i i byłem z niego bardzo zadowolony.

Identycznie u mnie. K750 na W890. W890 gra lepiej, ale ciszej (zdecydowanie). Na słuchawkach zdecydowanie lepiej W890 ;)

i identyczna sprawa u mnie xD tyle , że k750i@w800i nie sprzedaję a jutro kupuję w890i i zobaczę co da się zrobić xD
Raven, naprawdę w890i jest cichy ? (podczas rozmowy i głośnik) ? bo jak tak to lipka :smile3:

taktak
22-10-2008, 16:05
Sterowników dźwięku nie da się wgrać.

Gottuska
22-10-2008, 16:59
Wiem, że troche z innej beczki, ale chyba połowa ludu tutaj co ma w890i to wczesniej miała k750i xD Ja również ;) Tylko ja coś miałam źle z głośnikami bo mi grały troszeczkę lepiej niż w890i. Ale tylko troszeczkę. Sorry za spam ^^ już wiecej nie bede xD

swirek100
22-10-2008, 18:56
Raven, naprawdę w890i jest cichy ? (podczas rozmowy i głośnik) ? bo jak tak to lipka :smile3:

tak czasem w drugim pokoju nie słychać że przyszedł sms lub dzwoni telefon :yyk:

Gottuska
22-10-2008, 19:59
A masz na maxa ustawioną głośność? I nie masz narastającego? Bo jak masz, to się nie dziwię, bo ja też nie słyszałam...ale zmieniłam i teraz jest ok ; )

taktak
22-10-2008, 20:36
tak czasem w drugim pokoju nie słychać że przyszedł sms lub dzwoni telefon :yyk:
Ja zawsze go słyszę. Nawet jak leży na piętrze. Sprawdź w ustawieniach czy masz ustawiony dźwięk na maksa.

swirek100
22-10-2008, 21:23
A masz na maxa ustawioną głośność? I nie masz narastającego? Bo jak masz, to się nie dziwię, bo ja też nie słyszałam...ale zmieniłam i teraz jest ok ; )

narastający wyłączony i głos na max :woot:

Raven
23-10-2008, 09:10
O ile sam dźwięk dzwonka jest ok, to dźwięk smsa to jakaś porażka. Kiedy go ustawiam, to jest głośny, ale kiedy już ustawię i przyjdzie sms to jest LEDWIE słyszalny, nawet jak telefon leży obok mnie!!! Co ciekawe, nie każdy dźwięk z tych standardowych tak ma.

Wibracje też chyba słabsze niż w k750i. Ale to pewnie z powodu grubości telefonu.

A jaką akustykę mam wgrać, żeby polepszyć jakość (a nie głośność!!!) dźwięku w czasie rozmowy?

jacek121
23-10-2008, 17:52
witam to jest wogule mozliwosc poprawic glosnosc dzwieku

Elszu
23-10-2008, 18:03
4) dlaczego nie działają mi filmiki wmv przesłane z komputera? Telefon je wykrywa, wie, że to plik video i pisze jaka jest jego długość, ale nie odtwarza

mam ten sam problem, wie ktos w jakim formacie musza byc filmiki zeby dalo sie je obejrzeć?

Kubakabana
23-10-2008, 19:10
mam ten sam problem, wie ktos w jakim formacie musza byc filmiki zeby dalo sie je obejrzeć?

Najlepiej w mp4 , wystarczy sciagnac jakis konwerter i przerobic :)

Raven
24-10-2008, 08:16
To po kiego grzyba piszą, że można odtwarzać wmv?

Ten telefon podsumowuje chyba długość kabla usb... dwa razy krótsza niż w k750i.

Gottuska
24-10-2008, 21:08
Ten telefon podsumowuje chyba długość kabla usb... dwa razy krótsza niż w k750i.

O_o Jak masz kabel od k750i, a ten dla ciebie jest za krótki, to używaj se tamtego. Wejścia mają takie same....

cezar21
25-10-2008, 12:35
jak wrzucać do niego gry bo mam z tym problem prosze o pomoc

Gottuska
25-10-2008, 14:58
Jak pobrałeś grę, to wklejasz ją do folderu inne (other). Jak odłączysz kome, wchodzisz menu-> organizator-> Menedżer plików -> Inne-> i instalujesz ; )

_SuChY_
26-10-2008, 12:10
Kupiłem fonik i muszę przyznac, że bardzo fajny :)
A co do tematu, to mam pytanko - gdzie wrzucic filmy ?? Mam film w mp4, wrzucam go do video na kartę pamięci i nie mogę go odtworzyc :/

Gottuska
26-10-2008, 18:04
Hmm...może spróbuj przegrać film przez Sony Ericsson Media Manager... dostępny na płycie razem z fonem ;)

Kubakabana
26-10-2008, 20:47
Ja wrzucam w trybie 'pamiec masowa' i wszystko smiga

Gottuska
27-10-2008, 18:56
Wymyśliłam coś...może głupie..może już inni na to wpadli, ale co tam... Bez żadnych sterowników można trochę zgłośnić muzę...ale troche pogarsza się jakość. Ale tylko troszkę. Do rzeczy: Jak się słucha muzy w walkmanie trzeba wejść w opcje potem ustawienia, korektor, najechać na coś, oprócz Mega Bass, nacisnąc tam gdzie pisze ręcznie (lewy przycisk) i wziąć wszystko na maxa. Schemat:
Menu->Walkman (lub po prostu boczny przycisk lub strzałka w górę)->Opcje->Ustawienia->Korektor->Coś, oprócz "Mega Bass"->Przycisk "ręcznie"-> Wszystko wziąć na maxa-> Gotowe
I można trochę głośniej słuchać muzy ; ) Mam nadzieję, że trochę pomogłam ^^

Kubakabana
28-10-2008, 18:21
Ja mam pytanie cóż to jest takie male 'coś' obok przycisku aparatu , niewiem czy to jakas dioda czy cos innego, moze Wy wiecie ?:)

Raven
24-11-2008, 09:26
Właśnie odebrałem komórkę z serwisu i wygląda na to, że ten model po prostu ma słabą jakość dźwięku podczas rozmowy. Da się to jakoś zmienić programowo, np. jakimś korektorem graficznym?

Suchy88
24-11-2008, 22:57
Ja mam pytanie cóż to jest takie male 'coś' obok przycisku aparatu , niewiem czy to jakas dioda czy cos innego, moze Wy wiecie ?

Dokładnie jest to dioda :) Gdy do samego końca rozładujesz telefon, po podłączeniu go do prądu zacznie się przez jakiś czas świecić - telefon uda Ci się odpalić dopiero, gdy ona zgaśnie.

Szczurex
26-11-2008, 23:12
Ja również przesiadłem się z k750i na w890i i jestem zadowolony. Ktoś tu pisał że nie słychać dzwonków w drugim pokoju jak się jest, to nieprawda jak dasz na max głośność to bardzo dobrze słychać. co do muzyki to na głośniku trochę cicho jest ale na słuchawkach wystarczająco, jakoś dźwięku według mnie na wysokim poziomie. Poza tym wielką zaletą tego telefonu jest jego waga, grubość i aluminiowa obudowa :)

Raven
02-12-2008, 15:14
No to oddałem swój telefon "za niezgodność z umową". Szanse widzę maluteńkie, ale może...
W tej chwili używam starego k750i i to po prostu dwa różne światy jeżeli chodzi o jakość dźwięku w czasie rozmowy. Może miałem zwalonego w890i? Tyle, że był w serwisie i niby coś naprawiali, ale nic to nie dało.

Kubakabana
02-12-2008, 15:32
No to oddałem swój telefon "za niezgodność z umową". Szanse widzę maluteńkie, ale może...
W tej chwili używam starego k750i i to po prostu dwa różne światy jeżeli chodzi o jakość dźwięku w czasie rozmowy. Może miałem zwalonego w890i? Tyle, że był w serwisie i niby coś naprawiali, ale nic to nie dało.

U mnie dobrze slychac :) a co do dwoch swiatow to k750i to juz prechistoria wg mnie pomimo ze niby dobry jest;)

swirek100
03-12-2008, 09:21

mam dokładnie takie same problemy jak Ty :smile3: a co masz niezgodnego z umową ?

Raven
03-12-2008, 09:33
Nie wiem jak u innych, ale dla mnie telefon służy głównie do wykonywania rozmów telefonicznych i jeżeli nie spełnia należycie tego wymogu, to jest tylko zbędnym gadżetem.
A między k750i a w890i tak naprawdę nie ma prawie żadnych różnic. Po prostu wszystko jest unowocześnione, co może jest i dobre, bo komórka to komórka a nie komputer, tv czy kino domowe.
Szkoda, że gdzieś przy okazji coś spaprali.

swirek100, a czy po przeczytaniu moich postów tego nie widać??? :woot::woot::woot: